Ambalaj dünyası İstanbul’da buluştu

Bölgenin en büyük ambalaj fuarı olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı kapılarını açtı. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ve Reed TÜYAP işbirliğinde; sektör derneklerinin destekleriyle Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarı 15 binin üzerinde yabancı ziyaretçinin, toplamda ise 80 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarın açılış gününde ayrıca 18. Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2022’nin kazananları da ödüllendirildi.

Sektörel çeşitlilik anlamında Türkiye’nin en güçlü fuarlarından birisi konumunda bulunan ve bu yıl 27’ncisi düzenlenen Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı kapılarını açtı. 15 Ekim tarihine kadar 15 bin yabancı ziyaretçi, 80 bin sektör profesyonelinin beklendiği fuarda, 1100’ün üzerinde yerli ve yabancı katılımcı yer alıyor.

Sektörün hedef pazarlardaki gücünü artırma ve yeni ihracat pazarlarına açılma amacına en iyi şekilde hizmet eden fuara Ticaret Bakanlığı’nın yurt dışından alım heyeti organizasyonu da gerçekleştirdiğini ifade eden Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Bu kapsamda fuar organizasyonun kendi davet ettiği 1000’e yakın VIP ziyaretçilere ek olarak bakanlık tarafından yürütülen alım heyeti programı kapsamında yabancı ziyaretçiler fuar süresince katılımcı firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.” dedi.

İHRACATTA YENİ HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Fuarın sektöre katkısının her sene artarak devam ettiğini belirten ASD Başkanı Zeki Sarıbekir rakamların da bunu yansıttığından bahsetti ve “2022’nin ilk 6 ayında sektörün ihracatı, miktar bazında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 11,4 artışla 1 milyon 485 bin tondan 1 milyon 654 bin tona yükseldi. Söz konusu dönemde değer bazındaki artış ise yüzde 25,2 oldu. Ambalaj sektörünün ihracatı, 3 milyar dolar seviyesinden 3,8 milyar dolara çıktı. Ancak global pazarlarda yoğun bir rekabet var. Bu sebeple yenilikleri takip etmeli, dünyanın gündeminde olan; enerji, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, döngüsel ekonomi ve Avrupa Yeşil Mutabakat konularını ana gündemimize almalıyız.” dedi. Bu yıl sonu için hedeflerini de revize ettiklerini vurgulayan Zeki Sarıbekir, “2023 ihracat hedefimiz olarak belirlediğimiz 8 milyar dolar seviyesine bu sene sonu ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu sebeple 2023 için yeni hedefimizi 10 milyar olarak belirledik.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Fuarın ilk gününde ‘18’inci Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2022’in ödül törenini de gerçekleştirdiklerine değinen Zeki Sarıbekir, “Her sene katılımcı sayımız daha da artıyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. Ödül alan projeler fuar süresince ‘Tasarım Sokağı’nda sergilenecek. Ambalajın kendisi kadar tasarımı da oldukça önemli. Genç tasarımcılarımızın vizyonuna güveniyor ve sonuna kadar destekliyoruz.” dedi.

18 farklı üniversitenin Grafik ve Grafik Tasarım, Görsel İletı̇şı̇m Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Endüstriyel Tasarım Bölümleri’nden 56 öğrenci projesinin başvurduğu ve 17’sinin finale kaldığı yarışmanın kazananları belli oldu. Yarışmada ilk üçe giren öğrenciler para ödülünün yanı sıra öğrenim hayatları boyunca yılda 12 ay karşılıksız ASD & TÜYAP Öğrenim Bursu almaya da hak kazanırken, mansiyon alanlar sadece para ödülü aldılar. Ayrıca, yarışmada başarıya ulaşan öğrenciler WPO-Dünya Ambalaj Örgütü’nün düzenlediği WorldStar Student ile APF-Asya Ambalaj Örgütü’nün düzenlediği AsiaStar Yarışmalarına katılma şansı da elde edebiliyor.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR