Ambalaj sektörü ihracatta hız kesmiyor

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) ‘Türkiye Ambalaj Sektörü İhracat-İthalat’ raporunu açıkladı. Sektörün 2022 yılı ilk 6 aylık verilerinin değerlendirildiği rapora göre, ambalaj sektörünün ihracatı 2021’in aynı dönemine göre yüzde 25,2 yükseldi. 2021’in ilk 6 ayında 3 milyar dolar olan ihracat, 2022’nin aynı döneminde 3,8 milyar dolara yükseldi. Sektör en çok ihracatı sırasıyla Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, ABD ve İsrail’e gerçekleştirdi. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Bu yıl sonunda 2023 ihracat hedefimiz olan 8 milyar dolar seviyesine ulaşacağız. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için ise hedeflerimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. 2023’te 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Üretim kapasiteleri ve sağladıkları istihdamla ülke ekonomisi için önemli bir yere sahip olan ambalaj sektörünün ihracatında yükseliş sürüyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından hazırlanan ‘Türkiye Ambalaj Sektörü İhracat-İthalat’ raporuna göre 2022’nin ilk 6 ayında sektörün ihracatı, miktar bazında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 11,4 artışla 1 milyon 485 bin tondan 1 milyon 654 bin tona yükseldi. Söz konusu dönemde değer bazındaki artış ise yüzde 25,2 oldu. Ambalaj sektörünün ihracatı, 3 milyar dolar seviyesinden 3,8 milyar dolara çıktı. İhracatın dağılımına bakıldığında en büyük payı 2,4 milyar dolarlık ihracatla plastik ambalaj grubu aldı. Kağıt/karton ambalaj grubunun ihracatı 918 milyon dolara çıkarken, metal ambalaj grubunun ihracatı 294 milyon dolara, cam ambalaj grubunun ihracatı ise 109 milyon dolar seviyesine yükseldi.

ABD İHRACATTA İLK BEŞTE

2022 yılının ilk 6 ayında en çok ambalaj ihracatı yapılan ilk 5 ülke; Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, ABD ve İsrail oldu.

Raporu değerlendiren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Sektör olarak ihracatımızı her geçen gün arttırıyoruz. İhracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ülkeye bakıldığında Avrupa pazarında ne kadar kuvvetli olduğumuz görülüyor. Burada en dikkat çeken ülkelerden biri ise ABD. Uzun yıllardır en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında ABD vardı ancak bu yıl dördüncü sıraya yükseldi. Bu da Türkiye’nin ABD pazarında ne kadar önemli bir konuma geldiğini bize gösteriyor. ABD, alternatif pazarlar arıyor. Burada da Türkiye ön plana çıktı. Kaliteli üretimi ve tasarımıyla ambalaj sektörü çok daha iyi noktalara ulaşacak. Tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte Çin’den uzaklaşan ülkelerin durağı da Türkiye oluyor. Bu fırsatı çok iyi kullanarak, ihracatta çok daha hızlı bir büyüme grafiği yakalayabiliriz. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın küresel ekonomideki ve siyasi konjonktürdeki gelişmeler çerçevesinde belirlediği ve desteklediği ülkeleri sektör olarak biz de önceliklendiriyoruz. Bu ülkeler arasında yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti ile Kuzey ve Güney Amerika Ülkeleriyle ticari ilişkilerimizi artırmaya yöneliyoruz. Daha çok ülkeye ambalaj satmayı, pazar sayımızı artırarak ürettiğimizin en az yarısını ihraç etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

YENİ HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

İhracatta yaşanan olumlu seyir sonrasında hedefleri de yukarı yönlü revize ettiklerine dikkat çeken ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te Türkiye ambalaj sektörünün pazar büyüklüğünü 25 milyar dolardan 30 milyar dolara, kişi başı tüketimi 298 dolardan 380 dolara, ihracatımızı ise 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyorduk. Ancak 2023 hedefimize 2022 sonunda ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bu yüzden 2023 için yeni hedefimizi 10 milyar dolar olarak belirledik.” diye konuştu.

RUSYA’DAN İTHALAT ARTTI

2022 yılının ilk 6 ayında sektörün gerçekleştirdiği ithalat ise geçen yılın aynı dönemine göre 930 bin tondan 1,1 milyon tona yükseldi. Değer bazında da 1,8 milyar dolar olan ithalat, 2,4 milyar dolara çıktı. Söz konusu dönemde en çok ithalat yapılan ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, Çin, İtalya, ABD, Fransa, Güney Kore, Rusya, İspanya ve Finlandiya oldu.

Ambalaj sektörünün ithalatı hakkında da değerlendirmeler yapan Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, şunları söyledi: “Ambalaj sektörü olarak ilk 6 ayda gerçekleştirdiğimiz 3,8 milyar dolarlık ihracata karşılık, 2,5 milyar dolarlık ithalat yaptık. Dış ticaret dengesi olarak bakıldığında 1,3 milyar dolar artıda olduğumuzu söyleyebiliriz. İthalat yaptığımız ülkeler sıralamasında dikkat çekici ülke ise Rusya oldu. 2021’in ilk 6 ayında Rusya’dan yapılan ithalat 36 milyon dolardı. 2022’nin aynı döneminde ise bu rakam yüzde 174 artışla 98 milyon dolara yükseldi. Bu yükselişte Rusya’nın mevcut durumda karşılaştığı ambargonun rolü büyük. Türkiye bölgede yaşanan krizde kilit aktör konumunda. Bu durum hem ticari hem stratejik açıdan bizler için ciddi öneme sahip. Ülkemiz iyi ve güvenli bir pazar. Tüm bu gelişmeleri neticesinde bu yıl 12-15 Ekim tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 27. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na 15 binin üzerinde yabancı ziyaretçi, toplamda ise 80 bin sektör profesyonelinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Fuara her yıl artarak gösterilen yoğun ilgi, fiyatı ve kalitesiyle doğru konumlanan ambalaj sektörünün ne kadar başarılı bir yol izlediğini de gösteriyor.”

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR