Armatür sektörü ihracatı 3 milyar dolara dayandı

Armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektörü ağustos ayında 2022 ağustos ayına göre yüzde 6,4 artışla 340,5 milyon dolar ihracat yaparken, ocak-ağustos dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 2 milyar 67 milyon dolara ulaştı. Sektör sekiz aylık dönemde en fazla ihracatı 348,3 milyon dolarla Almanya’ya yaparken, bu ülkeyi yüzde 116 artışla 175 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Rusya takip etti. 119,9 milyon dolarla Irak en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke oldu. ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Merkez Bankası’nın ihracatçılara günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar TL’ye yükseltmesinin ve günlük limit artışının temmuza göre 10 katına ulaşmasının ihracatçılar açısından oldukça sevindirici olduğunu belirtti.

Armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektörü ağustos ayı ve Ocak-Ağustos dönemi ihracat rakamları açıklandı. Sektör ağustos ayını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artışla 340,5 milyon dolar ihracatla tamamlarken, benzer şekilde Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 2 artışla 2,6 milyar dolara ulaştı. Birim fiyatlarındaki artış devam ederek, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 11,45 artarak kilogram başı 6,13 dolar oldu.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA

Armatür, Valf, Vana, Musluk ve Sıhhi Tesisat Ekipmanları sektöründe 2023 yılı ağustos ayında Almanya 42,6 milyon dolar ihracatla ilk sırada yer alırken, sıralamanın devamında 21,2 milyon dolar ihracatla Rusya ikinci sırada ve Irak 13,9 milyon dolar ihracatla 3. sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl ağustos ayına kıyasla Azerbaycan’a ihracat, yüzde 53,53 artışla 10,5 milyon dolar olarak ciddi bir artış sağladı.

MERKEZ BANKASI’NDAN İHRACAT HAMLESİ

Açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Avrupa’da büyüme oranlarının düşmesi ve yaşanan durağanlık ihracat kanallarında bizleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ancak Merkez Bankası’nın ihracatçılara günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar TL’ye yükseltmesi ve günlük limit artışının temmuza göre 10 katına ulaşması biz ihracatçılar açısından oldukça sevindirici olmuştur. Ayrıca OVP’de büyümeden taviz verilmemiş olması ihracat odaklı büyümeyi gerektiriyor. Ekonomi politikalarında sürdürülebilir ihracat için yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla, ihracatçının ve sanayicinin finansmana erişiminin kolaylaştırılması hedeflerimize ulaşmada büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR