Armatür sektörü ihracatı ilk çeyrekte 1 milyar doları aştı

Son yıllarda hızla büyüyen armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründe ihracat artışı sürüyor. Sektörün Ocak-Mart dönemi ihracatı geçen yılın aynı aylarına oranla yüzde 1,2 artışla 1 milyar 14 milyon dolara ulaştı. Mart ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla; 47,4 milyon dolar ihracatla Almanya, yüzde 304,4 artış ve 23,8 milyon dolar ile Rusya ve 19,2 milyon dolar ihracatla İtalya oldu. Sektörün mart ayında ihracat birim fiyatı yüzde 10,47 artarak 5,91’e yükseldi. Bu yılki ihracat hedefini 5 milyar dolar olarak belirlediklerini dile getiren ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, nisan ayı itibarıyla doğalgaza ve elektriğe gelen indirimlerin üretim maliyetlerine ve dolayısıyla ihracata olumlu etkisinin olacağını kaydetti.

Armatür sektörünün ihracatındaki artış ivmesi mart ayında devam etti. Türkiye’deki iç pazar büyüklüğü 39 milyar TL’yi aşan armatür sektörü ihracatı, 2023 yılına ocak ayında yüzde 5 artışla başlarken, sektörün şubat ayı ihracatı ise yaşanan küresel gelişmelere bağlı olarak yüzde 4,8 düşüş göstermişti. Sektörün 2023 yılı mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artışla 386 milyon dolar olarak gerçekleşti. Benzer şekilde Ocak-Mart dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artışla 1 milyar 14 milyon dolara ulaştı.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA

Sektör ilk çeyrekte en fazla ihracatı 129,5 milyon dolarla Almanya’ya yaparken, onu yüzde 194 artış 62,4 milyon dolarla Rusya takip etti. 48,6 milyon dolarla İtalya en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke oldu.  Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler İtalya’nın ardından Irak, Romanya, Fransa, Polonya, İspanya, ABD ve Bulgaristan olarak sıralandı.

RUSYA’YA İHRACAT YÜZDE 304 ARTTI

Sektör olarak 2023 yılının ilk çeyreğinde 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Mart ayında en çok ihracat yaptığımız ülke 47,4 milyon dolarla Almanya oldu. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş sonrası Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı ambargo kararları, ithalat ve ihracat dengelerini değiştirdi. Türkiye’nin Rusya ile sürdürdüğü olumlu diplomatik ilişkiler ticaret verilerine de olumlu yansıdı. Armatür sektörü olarak mart ayında Rusya’ya olan ihracatımızı yüzde 304,4 artırarak toplam 23,8 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık.” dedi.

İHRACAT BİRİM FİYATINDA YÜZDE 10,4 ARTIŞ

Nisan ayı itibarıyla doğalgaza ve elektriğe gelen indirimlerin üretim maliyetlerine, dolayısıyla ihracata olumlu etkisinin olacağını kaydeden Turhan, “Dünyadaki gelişmeleri, ülkemizin güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerini göz önünde bulundurarak ihracatımızda artış için çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Mart ayında ihracat birim fiyatımız yüzde 10,47 artarak 5,91’e yükseldi. Bizler sektör olarak katma değerli ürün üretmeye, dış ticaret açığının azalmasına katkı sağlamaya, firmalarımızı ihracata teşvik etmeye ve merdiven altı üretimin engellenmesine yönelik Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerde bulunuyoruz.” dedi.

Bu yıl 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını dile getiren Turhan, “İhracata yönelik hedef ülkelere heyet düzenlemeye, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmeye, fuar katılımı gibi aktivitelerimize devam ediyoruz. Ayrıca yurtiçinde de yerlileşme eğilimini desteklemek adına yapılacak yeni konutlar için TOKİ ile Derneğimiz arasında görüşmeleri sürdürüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR