Türkiye’deki iç pazar büyüklüğü 5 milyar TL’yi aşan armatür sektörü Türkiye’nin toplam ihracatına aralıksız katkı vermeye devam ediyor. Türkiye ile Mısır arasında hem diplomatik hem de ticari ilişkilerde yeni dönemde ilk ticaret heyetini İDDMİB iş birliği ile gerçekleştiren ARMATÜR Derneği, ihracatını artırmak için rotasını yakın pazarlara çevirdi. Sektör, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine paralel olarak 2 milyar 27 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektör olarak, katma değerli ihracat gerçekleştirme ve her yıl ihracatı artırma hedefine ulaşmak için büyük çaba sarf etiklerini ve 2023 yılı için 5 milyar dolar hedef koyduklarını kaydeden ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, “Küresel ekonomide yaşanan üretim ve dış ticaretteki zayıflamanın yansımalarını ülkemizde de hissediyoruz. Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracatımızda ilk altı ayda önemli bir düşüş yaşanmaması için çok çalıştık. İhracatçılar açısından yılın ikinci yarısından umutluyuz.” dedi.
Geçtiğimiz yılı 4,22 milyar dolar ihracatla kapatan armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründe, 2023 yılı Haziran ayı ve Ocak-Haziran dönemi ihracat rakamları açıklandı. Sektörün Ocak-Haziran dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine paralel seyrederek 2 milyar 27 milyon dolara ulaştı. Haziran ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 düşüşle 340 milyon dolar oldu. Yüzde 70’lerde kapasite kullanımının olduğu sektörde, ihracat birim fiyatı 5,48 dolardan 6.01 seviyesine yükseldi.
İHRACATTA ZİRVE ALMANYA’NIN
Dernekten yapılan açıklamada, sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk üç ülke sırasıyla; 45,2 milyon dolar ihracatla Almanya, 23,3 milyon dolar ihracatla Rusya ve 15 milyon dolar ihracatla Irak oldu. Geçtiğimiz yıl haziran ayına kıyasla Cezayir’e ihracat, yüzde 159,39 artış ile 7,92 milyon dolar olarak gerçekleşti.
ARMATÜRDE HEDEF 5 MİLYAR DOLAR
Açıklanan rakamları değerlendiren ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, 2022 yılında 4 milyar doların üstünde bir ihracat gerçekleştirdiklerini, 2023 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen 5 milyar dolar hedef koyduklarını belirtti. Son olarak Mısır’a düzenledikleri ticaret heyetinin oldukça verimli geçtiğini dile getiren Turhan, “Bizim hiç olmadığımız pazarlara açılma gibi bir yol haritamız var. Öncelikle çok uzaklara gitmeden yakın çevremizdeki ülkelerle ticari ilişkileri geliştirip ihracatımızı önce oralarda artıralım istiyoruz. Hedeflerimiz arasında Güney Amerika da var ama mesafeler çok uzun, standartlar çok farklı. O yüzden önceliğimiz yakın coğrafya. Özellikle Almanya’ya ve diğer yakın çevredeki ülkelere daha da hâkim olmak istiyoruz. Rusya ve Türk Cumhuriyetleri çok büyük bir pazar. Ayrıca, Kazakistan, Özbekistan başta olmak üzere o bölgelere daha da yoğunlaşmak istiyoruz. Lojistik avantajımız çok, Avrupa’dan da Çin’den de avantajlıyız.” dedi.
İHRACAT BİRİM FİYATINDA YÜZDE 10 ARTIŞ
Armatür sektörü olarak katma değerli ihracat gerçekleştirme ve her yıl ihracatı artırma hedefine ulaşmak için büyük çaba sarf etiklerini ifade eden Turhan, “Sektörümüz ilk 6 ayda toplam 2 milyar 27 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın ilk 6 ayıyla aynı seviyelerde seyretti. Ancak birim fiyatımız 5,48 dolardan 6,01 dolar seviyelerine yükseldi. Yüzde 10’a yakın bir artış gerçekleşti. Sektörümüz açısında birim fiyatı yüksek ürünler ihraç etmemiz, ülkemizin toplam ihracatına katkı açısından oldukça olumlu. 2023 yılı Haziran ayında 45,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz Almanya ihracat ülkeleri sıralamasında ilk sırada. En büyük ihracat pazarımız olan Euro Bölgesinde ekonomik büyümenin zayıflaması bölgelere olan ihracatın azalmasına sebep oldu. Küresel ekonomide yaşanan üretim ve dış ticaretteki zayıflamanın yansımalarını ülkemizde de hissediyoruz. Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracatımızda ilk altı ayda önemli bir düşüş yaşanmaması için çok çalıştık. İhracatçılar açısından yılın ikinci yarısından umutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.