ASAŞ 1 milyar euroya koşuyor / 100 milyon euroluk yeni yatırım

Türkiye’nin en büyük 54’üncü sanayi kuruluşu olan ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, yaptığı yılsonu değerlendirmesinde 2022 ciro beklentilerinin 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. 2022’nin savaş, ekonomik dalgalanmalar ve krizlere rağmen büyüdükleri bir yıl olduğuna dikkat çeken Hatiboğlu, 2022 yılında imzaladııkları 100 milyon euro’yu aşan yatırım ile katma değerli ürünler üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

ASAŞ, 2022’de yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı, ekonomik dalgalanmalar ve krizlere rağmen büyümesini sürdürdü. Şirket, 2022’in ilk 10 ayında bir önceki yıla göre yüzde 28 artışla 862 milyon dolar ciro rakamını yakaladı. Yıla iyimser bir tabloyla başladıklarını ancak bu durumun Rusya – Ukrayna savaşı ile biraz değiştiğinin altını çizen ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, yıl sonunda ciro beklentilerinin 1 milyar dolar seviyelerinde olduğunu söyledi.

2022 yılında da yatırımlarını sürdüren ASAŞ, elektrikli araçlarda kullanılan yapısal parçaların üretimine yönelik kaynak ve CNC hatları, 4500 ton Hybrex komple pres hattı, billet döküm kapasitesini 130 bin ton/yıl’a çıkaracak 5. ergitme fırın, farklı presler için billet ısıtma fırını gibi birçok önemli yatırımın siparişlerini verdi.

100 MİLYON EUROLUK YATIRIM

2022 yılında kontratını yaptıkları en önemli yatırımlardan birinin 100 milyon euro’yu aşan 15 bin ton pres hattı yatırımı olduğunu ifade eden Hatiboğlu, bu hat devreye girdiğinde ASAŞ’ın vagon alüminyum gövdesini komple üretip işleyen 3 tesisten biri olacağının altını çizdi. Bu yatırımla raylı sistem araçlarının yerlileşmesine yüzde 15 oranında katkı sağlayacaklarını belirten Hatiboğlu, yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalıştıkları, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük profil üretimini yapabilecek 150 MN gücüne sahip profil üretim tesisinin dünyada boyut ve teknoloji olarak ilk 5 tesis arasına gireceğini söyledi.

ASAŞ, bu yatırımla başta raylı sistemler olmak üzere, gemicilik, treyler, özel alaşımlı mühendislik malzemeleri gibi sektörlerin teknik gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak nihai ürüne en yakın şekilde büyük profil üretimi gerçekleştirebilecek. Şirket, 150 MN Pres Hattı yatırımıyla Avrupa’nın en geniş profil, en büyük dikişli ve dikişsiz boru ve en büyük entegre alüminyum vagon gövde üretebilme kabiliyetine sahip olacak. Bu yatırımla yıllık 25 bin ton alüminyum profil kapasite artışı sağlanacak. 2024 yılında kurulumu başlayıp 2025 yılı ilk yarısında faaliyete geçecek. Yatırım tam olarak devreye girdiğinde Türkiye’nin cari açığına 150 milyon dolar katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Avrupa’nın en modern profil üretim hattı 2023’ün ilk çeyreğinde hizmete girecek

Hatiboğlu, kontratı 2021 yılında yapılan, özellikle elektrikli araçların gövde ve batarya kasası profilleri gibi yapısal profilleri üretecek Avrupa’nın en modern profil üretim hattı olan 45MN Hybrex Pres Üretim Hattı’nın 2023 yılının ilk çeyreğinde üretime başlayacağını belirtti. Bu ekstrüzyon presi aynı zamanda, ASAŞ’ın talebiyle özel olarak üretilecek olup, 4500 ton gücünde hybrex özelliği olan dünyadaki ilk pres olma özelliğine de sahip olacak. Hatiboğlu, bu hattın sadece pres olarak değil billet magazininden otomatik yaşlandırma fırınına kadar içerdiği otomasyon çözümleri ile hem alaşım geliştirmeye hem de yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesine hizmet edeceğini aktardı.

“Tesis ile birlikte 18 bin ton ilave yapısal profil üretim kapasitesi hayata geçecek. Üretilen ürünlerin işlenmesini de içerecek şekilde 100 kişiden fazla istihdam sağlayacak” şeklinde görüşlerini belirten Hatiboğlu, şunları söyledi:

“Elektrikli araçlara talep her geçen gün artıyor. Ortalama 200 kg olan içten yanmalı motorlu araçlardaki alüminyum kullanımının elektrikli araçlarda araç başına 100 kg daha artarak 300 kg olacağı öngörülüyor. Biz de artmasını beklediğimiz talebi karşılamaya yönelik olarak 45 MN Pres Hattı Yatırımını hayata geçirdik. 45 MN Pres Hattı Yatırımı, özel alaşım talepleriyle artan ürün geliştirme faaliyetleri için CO2 emisyonu düşük, yüksek enerji verimliliğine sahip (%50’ye kadar), yapısal profillerin özel yöntemlerle üretilmesini sağlayacak teknik donanıma haiz, modern ekstrüzyon presi yatırımı olacak.”

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR