Katar Yatırım Fonu, (Qatar Investment Authority-QIA), Avrasya Tüneli’nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK Grup şirketinin bir kısım hisselerini alıp Avrasya Tüneli’ne ortak oldu. Yapı Merkezi ile Güney Koreli SK Group, tüneli işleten Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’de yarı yarıya ortaktı.
Katarlı fonun bugüne kadar 90 milyon civarında aracın geçiş yaptığı tünele ne oranda ortak olduğu ise açıklanmadı.
Rekabet Kurumu devralmaya ilişkin izne gerek olmadığına karar verdi.
GEÇİŞ ÜCRETİ 53 LİRA
Avrasya Tüneli’nden otomobiller gündüz 53, gece ise 26.5 liraya geçiş yapabiliyor. Minibüsler için geçiş fiyatları 79.5 ile 39.75, motosikletler için ise 20.7 ile 10.35 lira olarak uygulanıyor.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi) 26 Aralık 2016’da hizmete açıldı. İşletme süresi açılışından itibaren 25 yıl olarak belirlenen tünel, Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
335 milyar dolarlık varlığıyla dikkat çeken QIA, petrol ve doğalgaz fazlasını yönetmek için Katar’ın önceki emiri Hamad bin Khalifa Al Thani tarafından 2005’te kuruldu. QIA, küresel çapta en büyük ve en aktif bağımsız varlık fonları arasında yer alıyor. Dünyaca ünlü bankacılık devi Barclays’in yüzde 12.7’sine, Volkswagen Group, Porsche, Hochtief Sainsbury’s’in ise yüzde 17’sine ortak olan QIA, Technip, Air Liquide, Vinci SA, GDF Suez, Veolia, Vivendi, Royal Monceau, France Telecom, Areva, Credit Suisse gibi devlere de ortak.