BAT’tan Trieste’ye 500 milyon euroluk dev yatırım

 

British American Tobacco’nun (BAT), İtalya’nın Trieste kentinde yaptığı fabrika yatırımının tutarı 500 milyon euroya ulaştı. 19 farklı ülkeden çalışanların yer aldığı fabrika, dünyada ilk defa yeni ürünlere odaklanmış bir fabrika olarak faaliyet gösteriyor. BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce Trieste örneğinin aynısını şu an Türkiye’de yapabilecek durumda olduklarını belirterek, “Türkiye, lojistik olanakları sebebiyle son derece avantajlı bir ülke. Ayrıca maliyetler anlamında çok ciddi rekabetçi olabiliyoruz. Türkiye’de bu yatırımı hayata geçirebilsek, ilk etapta 200 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz.” dedi. 

BAT İtalya Kurumsal İlişkiler Direktörü ve BAT Trieste Başkanı Andrea Di Paolo, yılda 20 milyon euroluk İtalyan tütünü alımı yaptıklarını ve bunun büyüklüğünün yaklaşık 15 bin tona denk geldiğini söyledi. BAT’ın faaliyetleri 6 bin kişiye istihdam sağlayan bir ekosistem yaratıyor.

2022 yılında bu yana Trieste merkezinde yapılan yatırımlarla birlikte toplam yatırımın 500 milyon euroya ulaşmıştığını kaydeden Andrea Di Paolo, 12 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.

Tütün bazlı ürünlerde bir dönüşümün söz konusu olduğunu ve geleneksel ürünlerden yeni kategori ürünlere geçişle birlikte sigara tüketiminde ciddi bir düşüş yaşandığını anlatan Di Paolo, “İtalyan Maliye, Tarım ve Dışişleri Bakanlıkları, gerek İtalya gerekse Avrupa seviyesinde geliştirdiğimiz yeni kategori ürünlere sıcak bakıyor. Trieste’de bir inovasyon merkezi yarattık ve bunun etrafında bir ekosistem şekillendi. 20 bin metrekarelik bir alanda 12 üretim hattı meydana getirdik. Tüm BAT ekosistemi içinde, Çin’deki benzer bir merkezin ikinci örneğini Trieste’de sergiliyoruz. Bu merkez aynı zamanda yeni kategori ürünlere odaklanıp üreten tek merkez. Sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk konusu en önem verdiğimiz başlıklardan biri. İki ay önce karbon sıfır nötr belgesini ve sıfır atık belgelerimizi aldık.” dedi.

BAT Trieste Fabrika Müdürü Zeynep Aşar da Trieste fabrikasının, 9 ay gibi rekor bir sürede inşaatı tamamlanıp üretime geçen tek fabrika olduğuna dikkat çekti. Tesiste toplam 19 ülkeden çalışan olduğunu belirtenAşar, şöyle devam etti:

“Şu an nikotin şasesi ürünü üretiyoruz, önümüzdeki dönemde ise nikotin bazlı farklı ürünler üretmeyi planlıyoruz. Trieste bir inovasyon fabrikası. Her yeni üründeki teknolojik yenilikler burada ilk defa denenip daha sonra diğer pazarlara gidiyor. Bu fabrika, dünyada ilk defa yeni ürünlere odaklanmış bir fabrika. Herhangi bir geleneksel tütün üretimi şu aşamada planımızda yok. Bu tesisi kurmak için kamu otoriteleri de bizi destekledi. Her şey hazırdı ve bu yatırım İtalya tarafında çok olumlu karşılandı. Fabrikanın çatısı tamamen güneş panelleri ile kaplı. Bu sebeple fabrika ilk günden beri karbon nötr bir fabrika. Aynı zamanda bahçeye kurduğumuz rüzgar ağacı da BAT’de ilk defa bu fabrika ile birlikte yapıldı. Oradan elde ettiğimiz enerjiyle de elektrikli araçlarımızı şarj ediyoruz.

Modern oral (ağızdan alınan nikotin şaseleri) için fabrikamızda şu an 3 tane üretim hattı var. Biz bu yıl toplam 1.3 milyar adet nikotin keseciği üretmiş olacağız. Toplam kapasitemiz ise 1.5 milyar adet.”

İTALYAN EKONOMİSİNE 2 MİLYAR EUROLUK VERGİ GELİRİ SAĞLIYOR

Modern oral denilen nikotin şaseleri ürününün özellikle İskandinav ülkelerinde çok yaygın bir şekilde kullanıldığını ifade eden Aşar, “Son yıllarda ise Avrupa ülkelerinde çok fazla tercih edilmeye başlandı. Geçen yıl Samsun’dan Trieste’ye geldiğimde sadece Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi Nordic ülkelere ihracat yapıyorduk. Bu yılın Mart ayından itibaren de Avrupa’daki pazarlara ürün ihraç etmeye başladık. İtalya’da, bu yılın başında pilot bir şehirde lansman yaparak piyasaya çıkardık, daha sonra bütün ülkeye yayıldı. İnsanlar artık geleneksel yanmalı ürünlerden bu yeni kategori ürünlere yöneliyor. İtalyan ekonomisine 2 milyar euroluk bir vergi geliri sağlıyoruz.

Avrupa’daki en büyük sıkıntı alan sıkıntısı. Birçok ülkede fabrikamız var. Bu fabrikalarda ek yatırımlar yapıldı, atıl alanlar kullanıldı. Trieste bu anlamda en uygun bölge çünkü fabrika yeni kuruldu. Samsun’la karşılaştırdığımızda, Samsun çok daha büyük bir yerleşkenin içinde. Her şey müsait. Gerekli koşullar oluştuğunda üretim maliyeti avantajıyla Türkiye çok daha cazip bir ülke olacaktır.”

İSVEÇ SİGARA KULLANIMINI YÜZDE 5’LERE DÜŞÜRDÜ

BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Can Özbek de İsveç’te sigara kullanımıyla mücadelenin en önemli ayaklarından birini nikotin saşeleri ürünün oluşturduğunu kaydetti. Özbek, “Bir ülke ölçeğinde, sigara ile mücadele konusunda denenmiş bir ürün ve sonuçları gayet pozitif. AB ülkelerinde 2040 yılı hedefleri arasında; sigara kullanımını yüzde 5’in altına düşürmek yer alıyor. Ancak çoğu ülke bu hedefe hayli uzak. Şimdilik bu hedefe ulaşan tek ülke İsveç. İsveç’te son 15 yılda sigara içme oranı yüzde 15’lerden yüzde 5’lere kadar indi.” dedi.

TÜRKİYE, BU YATIRIM İÇİN EN UYGUN ÜLKELERDEN BİRİ

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce de İsveç’i dumansız hava sahası haline getiren bu ürünün şu an Türkiye’de satılmadığını belirterek, “Biz de şu an itibarıyla Trieste örneğine bakıyoruz. Trieste örneğinin aynısını şu an Türkiye’de yapabilecek durumdayız. Benzer bir yatırım ve ekosistem oluşturabiliriz. Zira yatırım yapılan bölgeye neler sunduğu, nasıl bir avantaj getirdiği noktasında Trieste çok somut bir örnek aslında. Türkiye, lojistik olanakları sebebiyle son derece avantajlı bir ülke. Ayrıca maliyetler anlamında çok ciddi rekabetçi olabiliyoruz. Türkiye’de bu yatırımı hayata geçirebilsek, ilk etapta 200 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Trieste örneğinde de görüleceği gibi oldukça büyük bir eko sistem yaratmak söz konusu.” diye konuştu.

 

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR