Ağaç işleme makineleri sektörü geçen yılı 160 milyon dolar ihracatla kapattı. İhracatta bir önceki yıla göre yüzde 5,3’lük artış yakalayan sektör 150 ülkeye ‘Made in Turkiye’ etiketli makine satışı gerçekleştiriyor. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği’nin (AİMSAD) açıkladığı veriye göre ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 2023 için yüzde 144 olarak hesaplandı.
40 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren, toplamda ise 150 ülkeye ihracat yapan ağaç işleme makineleri sektörü geçen yılı 160 milyon dolar ihracatla kapattı. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği’nin (AİMSAD) açıkladığı verilere göre söz konusu ihracat rakamı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,3’lük artışa denk geliyor. Cari fazla veren sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 144 olarak hesaplandı.
İLK ÜÇTE RUSYA, BULGARİSTAN VE IRAK VAR
Ağaç işleme makinleri sektörünün 2023’te en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke Rusya, Bulgaristan ve Irak oldu. Bu ülkeleri İspanya, Cezayir, İtalya, Kosova, Romanya, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri takip etti. 500 milyon dolar ekonomik hacme ulaşan ağaç işleme makineleri sektörü yeni dönemde uzak pazarları da hedefliyor.
“UZAK PAZARLARDAKİ PAYIMIZI ARTIRMALIYIZ”
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, sektörün 2023 performansını ve kısa vadedeki hedeflerini şu cümlelerle değerlendirdi: “İhracatta yakaladığımız istikrarlı artış sevindirici. ABD, ihracat yaptığımız ilk 10 ülke arasında yer alıyor ancak bu ülkedeki varlığımızı güçlendirmeliyiz. İtalya geçen sene en fazla makine ihraç ettiğimiz altıncı ülke ancak buradaki varlığımızı da pekiştirmemiz gerekiyor. AİMSAD – Tüyap Fuarcılık iş birliği ile bu yıl mayıs ayında Varşova’da düzenleyeceğimiz All4Wood Fuarı özellikle Doğu Avrupa pazarındaki konumumuzun güçlenmesine ciddi ivme katacak. Diğer yandan geçen sene ilk kez kendi başına ve kendi tarihlerinde RX Tüyap ile birlikte düzenlediğimiz WoodTech fuarımızda da büyük bir başarı elde ettik. Bu yıl 12-16 Ekim 2024 tarihleri arasında 37. kez kapılarını açacak olan WoodTech Fuarı’nda mevcut salonlara iki yeni salon daha ekliyoruz. Sektörün en önemli buluşma noktası olan WoodTech fuarımızın ihracatımıza doğrudan pozitif etkisi var. Uzak pazarlara daha fazla ihracat gerçekleştirmek için ise yönetim kurulumuz ile kapsamlı bir çalışma içerisindeyiz. Tek hedefimiz sektörümüzün daha fazla katma değerli ihracata imza atarak Türkiye’nin toplam ihracatına destek olması. Ağaç işlemeleri makineleri sektörü bunu başaracak güçte.”