Geçtiğimiz yılı depremden etkilenen bölgelerdeki üretim düşüşü ve küresel yavaşlama nedeniyle ihracatta düşüşle tamamlayan Demir ve Demir Dışı Metaller (İDDMİB) sektörü gözünü yeni yıla çevirdi. İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ilk 6 ay için çok fazla umutlu olmadıklarını ama ikinci altı aydan ihracatta yönün tekrar yukarıya döneceğini söyledi. Tecdelioğlu hedeflerini ise 2022 rakamı olan 14.4 milyar dolar olarak belirlediklerini kaydetti.
Geçtiğimiz yıl Maraş, Adıyaman ve Hatay’ı çok olumsuz etkileyen depremler nedeni ile üretimde büyük düşüşler yaşandığını anlatan Tecdelioğlu, mevcut durumda da bu illerdeki toparlanmanın sağlanamadığını ifade etti. Kendi fabrikalarının da olduğu sadece Malatya’da 300 bin kişilik bir göç yaşandığına işaret eden Tecdelioğlu, bir an önce kalıcı konutlarla birlikte sosyal imkanlarla bu illerdeki cazbinenin artırılması gereğine dikkat çekti.
Geçtiğimi yıl yaşanan küresel yavaşlamanın da etkisi ile Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün 2023 Ocak-Aralık dönemi ihracatının, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 düşüşle 12,7 milyar dolara gerilediğini kaydeden Tecdelioğlu, “2024 yılında Made in Türkiye algısını oluşturmaya devam edeceğiz, sürdürülebilirlik konusunda sektörümüze yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarımızı sürdüreceğiz, KOBİ’lerimizin ihracatını geliştirmeye yönelik desteğimiz devam edecek, sektörümüzün nabzını tutan ve geleceği projekte ettiğimiz TR-METALENDEKS çalışmalarımız devam edecek, Bakanlıklarımız ile yakın temaslarımızı ve alt sektörlerimize yönelik koordinasyon çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
2024 YILINDA 100’DEN FAZLA FAALİYET
Alüminyum, Armatür, Bakır, Metal Hırdavat, Döküm, Yapı Malzemeleri, Ev ve Mutfak Eşyaları, Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Sektörleri ve Metal Ambalaj alt sektörlerinin yer aldığı ve 2024 itibariyle toplam üye sayısının 8 bin olduğu Demir ve Demir Dışı Metaller sektöründe 2023 yılı içerisinde; 105 faaliyet, 2 bin 256 üye ziyareti, 7 URGE Projesi, Uluslararası Öğrenci Projesi, İhracat Koçluğu Projesi ve sektöre projeksiyon tutmak üzere her ay açıklanan Türkiye Metal Sanayi İhracat beklenti TR-METALENDEKS çalışmalarına imza atıldı. 2024 yılında ise 100’den fazla faaliyet gerçekleştirmek istediklerinin altını çizen İDDMİB Başkanı Tecdelioğlu “4 alım heyeti, 10 sektörel ticaret heyeti, 14 fuar faaliyeti, 8 seminer, 7 URGE kümelenme projesi, 20 sektör toplantısı, 4 sektör çalıştayı, 25 iş birliği ziyareti ve sektörel üye ziyaretleri ile Made in Türkiye algısını oluşturmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik konusunda sektörümüze yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarımızı sürdüreceğiz, KOBİ’lerimizin ihracatını geliştirmeye yönelik desteğimiz devam edecek, sektörümüzün nabzını tutan ve geleceği projekte ettiğimiz TR-METALENDEKS çalışmalarımız devam edecek. Bakanlıklarımız ile yakın temaslarımız ve alt sektörlerimize yönelik koordinasyon çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
2023 İHRACATINDA ZİRVE ALMANYA’NIN
2023 Ocak-Aralık döneminde en çok ihracatın 1,66 milyar dolar ile Almanya’ya gerçekleştiğinin bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, ikinci sıradaki İtalya’ya 764 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 648 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Tecdelioğlu, bir önceki döneme göre en fazla ihracat artışı Suudi Arabistan’a yüzde 275 artışla 185 milyon dolar olarak gerçekleşerek 3,7 katına çıktığını kaydetti. Tecdelioğlu, 2023 Ocak-Aralık dönemi alt sektörlerde ise; Alüminyum sektöründe 4,89 milyar dolar, Armatür sektöründe 4,03 milyar dolar, Bakır sektöründe 2,07 milyar dolar, Mutfak Sektöründe 5,73 milyar dolar, Hırdavat Sektöründe 2,37 milyar dolar, Yapı sektöründe 30,05 milyar dolar ve Döküm sektöründe 11,33 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini duyurdu.
2024 YILI İKİNCİ YARISINDA İHRACATTA ARTIŞ BEKLENTİSİ
2023 yılında ihracattaki düşüş nedenlerini paylaşan Tecdelioğlu, “Kur seviyesi enflasyonla aynı paralellikte yükselmediği için rekabetçi gücümüzü kaybetmiş olduk. Artan maliyetlerimiz karşısında kur politikaları maalesef enflasyonla aynı paralellikte gitmiyor ve rekabetçi politikalar izlemekte şu an sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlandırmalarda yüksek kalıyoruz ve fiyat rekabetçiliğimizi kaybetmiş durumdayız. Seçim sonrası hükümetimizden beklediğimiz bundan sonraki süreçte kur politikalarında enflasyonla paralel giden bir çalışmanın olması ile 2024 yılı son iki çeyreğe umutla bakmaya devam etmekteyiz.” dedi.
“İHRACAT İÇİN 7/24 ÇALIŞACAĞIZ”
Küresel dengelerde Türkiye’nin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Tecdelioğlu, “2024 yılında da yapacağımız B2B’ler, alım heyetleri, info stantlar, sektörel ticaret heyetleri ve fuarlarla hiç durmayacağız. 7/24 ihracatçımızı tüm dünyanın farklı lokasyonlarında sektörel bazda çalışmalar yaparak onların daha fazla ihracat ve dünyadan daha fazla pazar payı almaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.
2024 yılının ikinci yarısı için umutlu olduklarını yineleyen Tecdelioğlu; ihracatta hedefin 2023 paralelinde veya beklentilerin aksine küresel ölçekte yaşanacak iyileşmelerle iyi bir ihracat performansı göstererek geçen yılın biraz üstünde rakamlarla tamamlamanın başarı olacağını dile getirdi.
ENERJİDE ÖZEL FİYAT TARİFESİ TALEBİ
Dünyada daha majör hareketlerin olması, İsrail-Filistin savaşının büyüyüp çevre ülkelere sıçramasının ciddi bir tehdit olacağını ifade eden Tecdelioğlu, “Bu tehditten dolayı ciddi anlamda kaygılıyız. Ülkemiz ekonomisinin geçtiği dar boğazdan sonra otoriteden, yeni dönemde ciddi anlamda faizlerde gerileme, kur politikalarında iyileşme beklemekteyiz. Elektrik ve doğalgaz tüketiminin en fazla olduğu sektörlerden biriyiz. Enerji fiyatları, maliyetlerimiz de yüzdesel olarak çok yüksek miktarda. Bu sebepten dolayı enerji politikalarıyla ilgili metal sektörüne yönelik özel fiyat tarifesiyle enerji fiyatlarında destek istemekteyiz. Asgari ücrette yapılan yüzde 50’ye yakın zam sonrası özellikle deprem bölgesindeki coğrafyada zor koşullar altında hala üretim yapma çabasında olan, işçi çalıştıran, kurum ve kuruluşlara işveren katkı payında teşvik beklemekteyiz.” dedi.
2023’ÜN EN FLAŞ PROJESİ ‘TR-METALENDEKS’
2023 yılında ‘TR-METALENDEKS: TÜRKİYE METAL SANAYİ İHRACAT ENDEKSİ’ni hayata geçirdiklerini, bu raporlamadaki amacın sektörlerin sayısal verilerini beklentisel veriler ile daha kapsamlı olarak değerlendirerek bir endeks oluşturma ve bu kapsamda bilime, bilgiye dayalı politikalar üretmek olduğunu ifade eden İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu çalışmanın sektörlerde çok ciddi faydalarını gördüklerinin altını çizdi. Tecdelioğlu, “Katılımcı firmalarımız sektörde kendilerinin nerede olduklarını, kendi sektörlerinde yaşadıklarıyla kendi firmalarında yaşadıklarını karşılaştırıp kontrol etmektedirler. Bu kontrol sayesinde gelecekle ilgili vermiş olduğumuz tavsiyelerle de önlerindeki planlarını bu doğrultuda yapmaktalar. Vermiş olduğumuz tavsiye niteliğinde sektörle ilgili değerlendirmeler ve geçmişteki durumları onların gelecekle ilgili yapacakları planlara ciddi anlamda destek olmakta. Tüm sektörlerin, basın ve sektör paydaş derneklerimizin, ihracatçılarımızın takdirle karşıladığı bir çalışma içindeyiz. Mutluyuz, bunu her ay bütün üyelerimizle ve sektör paydaşlarıyla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
İHRACATA ÇİN AYARI
Artık her yerde en büyük rakiplerinin Çin olduğunu kaydeden Tecdelioğlu, “Ancak Çin’e karşı ticaretini uzaklaştırmak, azaltmak isteyen ülkelerde bize fırsat doğmakta. Rekabetçiliğimizi kaybettiğimiz için buralarda da fiyat tutturmayla ilgili ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Ama ziyaretlerimiz, fırsatlar, hızlı teslimatımız, parsiyel mal yapabilme kabiliyetimiz gibi birçok fırsatları değerlendirerek ihracatımızı düşürmeden hatta üzerine koyarak çalışmalara devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Tecdelioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“2024’te de TR-METALENDEKS en önemli projelerimizden biri olacak. Tüm üyelerimize dağılması, onların paydaş olarak katkıda bulunarak sektörlere yön vermesini istiyoruz. Trade365 adı altında yapmış olduğumuz çalışmalarla tüm dünyaya sektörlerimize tanıtım platformları oluşturarak o platformlarda tüm dünyadaki sektör paydaşlarının ulaşmalarını sağlamaktayız. İhracatın elçileri projesinde hedeflerimiz var. Birçok sektörel teşvik, desteklerle ilgili sektörlerin beklentilerini Bakanlığımıza iletmekteyiz. İhracatın düşüş kök nedenleriyle ilgili raporlar düzenleyip, ihracatımızın yükselmesi ile ilgili Bakanlığımıza da sürekli taze bilgiler vermekteyiz. İhracatımızın arttırılması için yeni bölgelerde, yeni coğrafyalarda Serbest Ticaret Anlaşmalarının yapılması, özellikle Latin Amerika ve Amerika coğrafyasında STA’lar yapılarak o coğrafyada ihracatının artmasıyla ilgili taleplerimiz var. En önemli projelerimizden biri de ham madde ve ham maddeye ulaşım. Bununla ilgili Londra Metal Borsası’na kote depoların Türkiye’de açılması ve bu depoların da firmalarımızın daha hızlı ham maddeye ulaşması, stok miktarlarını azaltarak daha az finansmana ihtiyacının doğmasıyla ilgili çalışmalarımız devam etmekte.”