Türk deri perakendecisi Desa, ‘made in Italy’ ürünler üretme konusunda bir adım atıyor. İtalya’nın Toskana bölgesinde satın aldıkları fabrikanın 2023’ün ilk çeyreğinde açılacağını bildiren Desa CEO’su Burak Çelet, “Fabrikayı, Ulus’ta 2+1 daire fiyatına aldık. 2 bin metrekarelik alanda kurulan tesisin 4’te 3’ünün yenilenmesi tamamlandı.” dedi.
Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre Türkiye’de 50 yıldır faaliyette olan deri perakendecisi Desa, İtalya’da bir üretim tesisi açıyor. İtalya’nın Toskana bölgesinde kurulan Ar-Ge ve üretim tesisinin 2023’ün ilk çeyreğinde açılacağı kaydedildi. Dünyanın ünlü markalarına üretim yapacak olan yeni tesis için personel alımının ise Ocak 2023’te başlayacağı belirtildi.
İtalya’nın Toskana bölgesinde kurdukları üretim tesisine kiracı olarak girdiklerini anlatan Çelet, yatırım ortamının uygunluğunu tespit ettikten sonra fabrikayı satın almaya karar verdiklerini ifade etti.
Çelet, “Dünyanın tüm önde gelen lüks markalarının deri mamul tasarım ve üretim tesislerinin kümelendiği Toskana bölgesinde yaptığımız bu yatırım sayesinde bir yandan mevcut müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına daha hızlı bir şekilde cevap vereceğiz bir yandan da yeni müşterilere ulaşacağız. Fabrikayı, İstanbul Ulus’ta 2+1 daire fiyatına aldık. 2 bin metrekarelik bir alanda kurulan tesisin 4’te 3’ünün yenilenmesi tamamlandı. Ar-Ge ve üretim tesisi olarak planlanan ve bugüne kadar 2 milyon euro yatırım yapılan tesis, Mart 2023 itibariyle tam kapasite üretime geçecek” diye konuştu.
Çelet, İtalya’daki tesis için 200’ün üzerinde başvuru aldıklarını, fakat ilk etapta 50 kişi istihdam edeceklerini söyledi.
“Üretim yapılan ülkenin imajına bakıyorlar”
Desa CEO’su Burak Çelet, yatırım için neden İtalya’yı seçtiklerinden de bahsederek, “Katma değerli ürün yapmamıza, önemli lüks markalarla çalışıyor olmamıza rağmen kafamızı gelip çarptığımız bir cam tavan var, o da ‘made in’ konusu. En yukarıda konumlanan markaların da bir ‘made in’ stratejisi var. Hangi ülkede üretim yaptığınız hem bu markalar hem de onların nihai tüketicileri için çok önemli. En lüks markalar, özellikle Fransızlar, ürünlerin içine ‘made in Italy’ ya da ‘made in France’ dışında bir şey yazmayı kabul etmiyor. Siz ülke olarak ne kadar becerikli olsanız da ne kadar fiyat avantajı sağlasanız da maalesef markaların uyguladığı ülke stratejisi ve üretim yaptığınız ülkenin imajı sizi geri çekiyor. İtalya yatırımı yapmamızın en önemli sebebi işte budur” diye konuştu.
60 bin kadın çantası üretecek
İtalya’daki üretilecek olan deri çantalar için derileri Çorlu’da bulunan 20 bin metrekare kapalı alanla sahip deri işleme fabrikasından temin edeceklerini anlatan Çelet, “Önceliğimiz kendi ürettiğimiz derilerimizi kullanmak ve kendi iş gücümüzü yetiştirmek olacak. Böylece bu tesisin hem hammaddemizi hem de üretim gücümüzü daha yüksek bir katma değerle satabilmemize olanak sağlayacağını ve yeni müşteri segmentlerine adım atmamıza vesile olacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Çelet’in verdiği bilgiye göre, yıllık 60 bin kadın çantasının üretileceği tesiste, ilerleyen dönemde yeni kapasite yatırımlarıyla üretim adedi artırılacak.
‘Made in Italy’ olarak tüm lüks markalarla hizmet verebilecek şekilde tasarlanan tesisten, ilk etapta sadece İtalya ve Fransa’da üretim yapan markalara hizmet verilmesi hedefleniyor.