En değerli Osmanlı kitapları açık artırma ile satışa çıktı

onlinemuzayede.com, 50. ONLINE Nadir Kitap Müzayede’sinde Osmanlı tarihine ışık tutan birbirinden nadir kitapları satışa sunuyor. Müzayedede seyahatnamelerden, günlüklere, kapitülasyonların yenileme antlaşmalarından dönemin önemli kaynak kitaplarına kadar pek çok önemli başyapıt bulunuyor. Bazı kitaplar 180 bin lira açılış fiyatıyla meraklısına sunuluyor.

Açık artırmanın en dikkat çekenleri arasında, dönemin aristokratı Charles De Ferriol’un, Fransız ressam Jean Baptiste Vanmour’un gravürleri eşliğinde Osmanlı’nın en gösterişli zamanı “Lale Devri” İstanbul’unu ve Osmanlı kıyafetlerini bütün ayrıntılarıyla gözler önüne seren şaheseri, “Recueil de Cent Estampes” yer alıyor. Osmanlı’ya ilk Türk matbaasını kazandıran İbrahim Mütteferrika’nın batılı kaynaklardan derlediği Osmanlı’nın ilk jeofizik kitabı, “Füyuzat-ı Mıknatisiye” (Pusulanın Yararları) ve Osmanlı subayı Süleyman Sırrı Efendi’nin 1. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dahil 1912’den itibaren yaşadıklarını, kendi çizdiği 300’den fazla cephe haritası ve eskiz eşliğinde günbegün anlatan el yazması hatıratı, müzayedenin diğer öne çıkanları arasında.

Seyahatnamelerden, günlüklere her biri bir başyapıt değerinde olan birbirinden özel nadir kitaplar, 11 Aralık saat 20:30’a kadar açık artırmada olacak.

Lale Devri’ni gözler önüne seren 308 yıllık bir başyapıt

  1. Nadir Kitap Müzayede’sinin en dikkat çekenleri arasında, aristokrat ve politikacı Marques Charles De Ferriol’un, Fransız ressam Jean Baptiste Vanmour’un gravürleri eşliğinde, Osmanlı’nın en gösterişli zamanı Lale Devri’ndeki yaşamı gözler önüne serdiği 1714 tarihli başyapıtı, “Recueil de Cent Estampes” yer alıyor. Osmanlı kütüphanesinin temel taşı olan 308 yıllık eser, Jean-Baptiste Vanmour’u üne kavuşturan eser olarak biliniyor. Çünkü kitabın yayınlanmasının ardından Fransa Kralı XIV. Louis, ressam Vanmour’a “Peintre Ordinaire Du Roi En Levant / Kral’ın Doğu’da Özel Ressamı” unvanını veriyor. Detaylı ve canlı anlatımıyla Osmanlı kıyafetlerinden oluşan gravür albümlerinin en ünlüsü olan eser, Doğu’dan gelen kostümleri ve etnik kökenleri tasvir eden 102 gravürü ile Avrupa’yı uzun yıllar etkisi altına alan “Turquerie” modasına öncülük ediyor. Batılıların Osmanlı toplumunu tüm ayrıntıları ile tanıması için hazırlanan bu eser, Ferriol’un detaylı anlatımının eşlik etmesi nedeniyle aynı zamanda döneminin Osmanlı devlet kültürü ve devlet içerisindeki hiyerarşisini belgeleyen önemli bir kaynak niteliğinde. 99’u tam sayfa ve 3’ü çift sayfa toplam 102 gravürden oluşan bu şaheser, www.onlinemuzayede.com’da 180.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunuluyor.

Osmanlı’nın ilk Jeofizik kitabı: “Füyuzat-I Mıknatısiye”

Osmanlı’nın ilk jeofizik kitabı, “Füyuzat-I Mıknatısiye” müzayedenin diğer dikkat çeken eserleri arasında. Osmanlı’ya ilk Türk matbaasını kazandıran Macar asıllı matbaacı, yayımcı, yazar ve çevirmen İbrahim Müteferrika’nın çeşitli batılı kaynaklardan Osmanlıcaya tercüme edip derlediği “Füyuzat-ı Mıknatısiye” yani Pusulanın Yararları, Müteferrika’nın yaşamı boyunca yayınladığı 17 kitabın onuncusu olma özelliğinde. Döneminin orijinal cildinde yayınlanan eser, pusulanın faydalarını ve nasıl kullanılacağını, mıknatıs özelliklerine dayanarak ülkelerin enlem ve boylamlarının nasıl belirlenebileceğini aktarıyor. Osmanlı’nın ilk jeofizik kitabı olmasının yanı sıra boylam belirleme konusunda Batı’daki yoğun çalışmaların Osmanlı halkına duyurulması bakımında da oldukça değerli olan bu eser, jeofizik ile ilgili terimlerin Osmanlı Türkçesiyle yazılması sebebi ile kendisinden sonra yapılan çalışmalar için de önemli bir kaynak oluşturuyor. 23 varak, 2 tam sayfa pusula çizimden oluşan ve Müteferrika’nın hayattayken yayınladığı 17 kitabın en nadir çıkanlarından olan bu nadide kitabın başlangıç fiyatı ise 60.000 TL.

Bir Osmanlı subayının el yazısı ile 1. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele anıları

Yüz yirminci piyade alayı dokuzuncu bölük kumandanı Çetinoğulların’dan Süleyman Sırrı Efendi’nin kaleme aldığı el yazması hatırat, müzayedenin öne çıkanlarından. 1. Dünya savaşı ve Milli Mücadele dahil 1912’den itibaren yaşadıklarını, kendi çizdiği 300’den fazla cephe haritası ve eskiz eşliğinde anlatan Süleyman Sırrı Efendi, Osmanlı’nın çöküş dönemi ve Milli Mücadele için çok değerli bir kaynak niteliğinde esere imza atıyor. Balkanlarda ayaklanmalar, 31 Mart 325 Vaka-İ Faciası, Balkan Savaşı, 1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele gibi önemli olayların günbegün aktarıldığı kitap, 2 cilt el yazması metin ve 2 cilt el çizimi haritadan oluşan 4 ciltlik muazzam bir eser. Süleyman Sırrı Efendi’nin vatan sevgisi dolu el yazması hatıratı, tarihe tanıklık etmek isteyenler için 70.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunuluyor.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR