Avrupa hırdavat sektörünü bir araya getiren Interzum Uluslararası Mobilya ve Ahşap İşçiliği Fuarı Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirildi. 1604 firma ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yoğun katılım gösterdiği fuara, 189 Türk firması katılım sağladı. Avrupa’nın kalite yönünden beklentisini karşılayacak ürünlerin Türk firmalar tarafından yapıldığını kaydeden İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türk firmalarının rekabetçi fiyatları ve hızlı teslimat özellikleriyle ön plana çıktığını söyledi. Fuarda Türk firmaların uluslararası global markalarla buluştuğunu kaydeden Çetin Tecdelioğlu, AR-GE, yeni ürünler ve kalite yönünden gelişimleri yakından takip ettiğini, bu özellikleriyle Türk firmaların global markaların tedarikçisi olma fırsatını iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Interzum Uluslararası Mobilya ve Ahşap İşçiliği Fuarı, Almanya’nın Köln şehrinde yoğun bir katılımla gerçekleşti. 1959 yılından beri 2 yılda bir organize edilen fuara, 189 Türk firması toplamda ise 1604 firma katılım sağladı. Türk hırdavat sektörünün ihracatında en büyük payın Almanya’ya ait olduğunu belirten İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “2022 yılında Hırdavat sektöründe Almanya’ya yapılan ihracatımız 1,29 milyar dolar, Avrupa Birliği ihracatımız ise 4,55 milyar dolar. Görüldüğü üzere Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatta Almanya’nın payı oldukça yüksek.” dedi.
İHRACATTA ALMANYA ZİRVEDE
Hırdavat sektörünün 2023 yılı ilk 4 ayında toplam ihracatın 3,77 milyar dolar olduğunu, en büyük payın 452,7 milyon dolarla Almanya’ya yaptığımız ihracat olduğunun bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, “Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat 1,5 milyar dolar. Almanya’ya yapılan sektör ihracatı, Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın yüzde 30’unu oluşturuyor. Mobilya aksesuarları alt sektöründe ise Türkiye olarak 2023 yılı ilk 4 aydaki ihracatımız 363,5 milyon dolar. 2023 yılındaki sektör ihracatımızın yaklaşık yüzde 10’unu kapsayan bu sektör, ihracatımızın önemli kalemlerinden birini oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Tecdelioğlu, “Tüm bu verileri göz önünde bulundurduğumuzda hırdavat sektöründeki en büyük dış ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkenin Almanya olduğunu görüyoruz. Ayrıca, sahip olduğumuz ihracatı daha da geliştirmek ve vazgeçilmez bir ülke konumuna gelmek için Almanya’da yapılan organizasyonlara katılım sağlamak çok önem arz etmektedir.” dedi.
AVRUPA’DAN FUARA YOĞUN KATILIM
Avrupa’dan yoğun bir katılımın olduğu fuarda, Avrupa’nın kalite yönünden beklentisini karşılayacak ürünlerin Türk firmalar tarafından yapıldığını; rekabetçi fiyatlar, hızlı ve gerekirse parsiyel teslimat gibi Türk firmaların üstün yönlerinin olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, vize probleminden dolayı Türk Cumhuriyetleri, Arap coğrafyası ve Kuzey Afrika’dan çok fazla ziyaretçinin olmadığını, ama Avrupa ve Avrupa’nın çevresindeki ülkelerin ciddi bir şekilde katılım sağladığını ifade etti. Türk firmaların orada her geçen gün sayısının artması yönünde çalışmalarda bulunduklarını ifade eden İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fuarın sektörümüze ciddi anlamda katma değer katacağına inanıyoruz. Uluslararası global markalarla buluştuğumuz bu fuarda; AR-GE, yeni ürünler ve kalite yönünden gelişimlerle ilgili beklentileri firmalarımızın takip etmesi ve bu global markaların tedarikçisi olma fırsatını iyi değerlendirmeleri gerektiğini tespit ettik. Ticari ataşemiz ile beraber yaptığımız firma ziyaretlerinde bu konuda yönlendirmelerde bulunduk. Önümüzdeki yıllarda bu fuarın Türk katılımcı firmalarının daha çok arttığı, sektörden ve pazardan daha fazla pay aldığı bir hale dönüşmesi yönünde çalışmalar yapmaktayız.”
TÜRKİYE’DE YEŞİL DÖNÜŞÜM
Fuarda sektör için katma değerli ürünler ve sürdürülebilirlik açısından da yeşil teknolojiyle ilgili beklentilerin yüksek olduğunu gözlemlediklerini dile getiren Tecdelioğlu, “Tüm Avrupalı meslektaşlarımızdan karbon ayak izi konusuyla ilgili Türkiye’nin ne aşamada olduğu, nasıl hazırlıklar yaptığı, belgeleri ve sertifikalarıyla ilgili sorular aldık. Konu ile ilgili, birçok sektör katılanımız hazırlık içinde olduklarını dile getirdi. Avrupalı meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmeler memnuniyet verici sonuçlarla tamamlandı.” değerlendirmesinde bulundu.