İhracata ‘istihbarat’ katkısı

İhracatçı ve ithalatçılara konşimento bazlı gerçek ithalatçı ve tedarikçi firma bilgilerini sunan TradeAtlas’ın 107 ülkenin ihracat artışına katkı sunduğunu kaydeden TradeAtlas CEO’su Ali Emek, “Ticari istihbarat hizmetimizle, üyelerimize 230 ülkedeki yabancı ithalatçı firmaların aylık ve yıllık toplam ithalat değerleri, bir ürünü belirli bir ülkede en fazla ve ne kadar sıklıkla hangi firmaların ithal ettiği, bir ithalatçının ilgili ülkenin ithalatında ne kadarlık payı olduğu, ürünlerin ortalama birim fiyatı gibi kritik pazar bilgilerini sunuyoruz. Belirli parametreleri kullanarak bu büyük veriyi kullanışlı ve anlamlı hale getiriyoruz. Tüm bunları yerli ve yabancı firmalara sunuyoruz. Tüm bu verilerle aslında ihracatçı ve ithalatçı adına araştırma yapıyoruz. Bu verilerimiz büyük ihracatçılara yol gösterirken, KOBİ ve daha küçük işletmeler için de ihracatın kapılarını açıyor.” ifadelerini kullandı.

Teknoloji kullanımı son yıllarda bir hayli hızlandı. Sanayiden eğitime, ticaretten sağlığa kadar her alanda teknolojik gelişmeler yakından takip ediliyor. Özellikle ticaret alanında artan teknoloji kullanımı, KOBİ’lerden büyük sanayicilere her kesimin işini kolaylaştırıyor. Pandemi sürecinde yaşanan seyahat kısıtlamaları, yüz yüze görüşmelerin azalması ve fuarların düzenlenememesi gibi sebeplerle ihracatta yavaşlamalar yaşansa da online kanallar vasıtasıyla yavaşlayan ticaret hız kazandı. Ticareti hızlandıran girişimlerin başında ise özellikle KOBİ’lerin ilgi gösterdiği platformlardan biri, TradeAtlas yer aldı. Küresel ticaretteki yoğun rekabet ortamında birçok firmanın stratejik, isabetli ve hızlı karar almak için ihtiyaç duyduğu ticari istihbaratı sunan TradeAtlas’ın ihracat ve ithalat yapmak isteyen firmaları online ortamda bir araya getirdiğini dile getiren TradeAtlas CEO’su Ali Emek, “Ticari istihbarat ile doğru bilgiye doğru kaynaktan hızlıca erişen firma ve kurumlar hem kendilerinin hem ülkelerinin rekabet gücünü artırıyor. Portalımızda, tüm ülkelerden ithalat ve ihracat verileri sağlandığı için, ihracatçılar yeni ve alternatif pazarlara erişebiliyor. Böylece portalımıza üye olan ihracatçılar, yurt dışı pazarlarda etkinlik ve verimliliğini artırıyor.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK VERİYİ KULLANIŞLI VE ANLAMLI HALE GETİRİYORUZ

TradeAtlas’ın çok farklı kaynaklardan uluslararası ticaretle ilgili milyarlarca ham veriyi temin ettiğini belirten Ali Emek, şu ifadeleri kullandı: “Bu verileri temizliyor, sınıflandırıyor, işliyor ve analiz ediyoruz. Belirli parametreleri kullanarak bu büyük veriyi kullanışlı ve anlamlı hale getiriyoruz. Tüm bunları yerli ve yabancı firmalara sunuyoruz. TradeAtlas.com üyelerine, ihracatçılar için yeni ithalatçı bilgilerini, yabancı ithalatçıların hangi tedarikçiden, ne kadarlık ve hangi fiyattan ithalat yaptığını, yabancı ithalatçıların aylık ve yıllık toplam ithalat değerlerini, yabancı rakiplerin hangi ithalatçılara hangi fiyattan ihracat yaptığını, bir ürünü belirli bir ülkede en fazla ve ne kadar sıklıkla hangi firmaların ithal ettiğini, bir ithalatçı firmanın yılın hangi döneminde ithalat gerçekleştirdiğini, bir ithalatçının ilgili ülkenin ithalatında ne kadarlık payı olduğunu sunmaktadır. Tüm bu verilerle aslında ihracatçı ve ithalatçı adına araştırma yapıyoruz. Bu verilerimiz büyük ihracatçılara yol gösterirken, KOBİ ve daha küçük işletmeler için de ihracatın kapılarını açıyor.”

YENİ YAPAY ZEKA PAKETİ İLE NOKTA ATIŞI FİRMA BİLGİSİ

TradeAtlas’ta ‘big data’ teknolojilerini kullanarak verileri analiz ettiklerini söyleyen Ali Emek, TradeAtlas’ın sadece veri depolama hizmeti sunmadığını, verileri şirketler için daha kullanışlı hale getirdiklerini kaydetti. Ali Emek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet sitesindeki ‘akıllı arama’ özelliği ile milyonlarca şirket arasından, aranan ithalatçı veya ihracatçı şirket bilgilerini belli parametreleri kullanarak öne çıkartıyoruz. Böylece her bir şirket tarafından bireysel olarak yapılması durumunda çok daha zor olan, uzmanlaşma gerektiren, zaman alan ve hatalı sonuca ulaştırabilecek aramaları kolaylaştırıyoruz. Üyelerimize 22,9 milyon ithalatçı, 17,2 milyon ihracatçı firma ve 2 milyar konşimento verisini tek platformdan sunuyoruz. Üyelerimizin nokta atışı ithalatçı ve tedarikçi firmaları seçmeleri için gelişmiş arama uygulamalarını da kullanımlarına sunuyoruz. Bu ay ‘yapay zeka’ paketimizi devreye alıyoruz. Bu paket kapsamında, yapay zeka ve veri bilimi teknolojileri kullanılarak küresel pazarların, 360 derecelik bir bakış açısıyla izlenebilmesini sağlayarak hem ihracatçıya hem de ithalatçıya en uygun koşullarda ticaret imkanı sunmak istiyoruz.”

KÜRESEL ÇAPTA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ

2010’dan bu yana, Ticaret Bakanlığı’ndan aldıkları onayla akredite olarak hizmet verdiklerinin ve Hizmet İhracatçıları Birliği üyesi olduklarının altını çizen Ali Emek, “TradeAtlas, 107 ülkedeki müşterileri ve 25 ülkedeki temsilcilikleri ile küresel çapta büyümeye devam ediyor. Son dönemde geliştirdiğimiz yeni işlevsel modellerin de etkisiyle yabancı ülkelerden üye sayılarımızda ciddi artışlar oluyor. Geçen sene, üye portföyümüze 64 yeni ülke daha ekledik. Bu sene de yerli ve yabancı üye sayılarımızda ciddi artışlar var. En fazla yeni üye kazandığımız ülkeler; ABD, Güney Kore, İspanya, Çin, Hindistan gibi küresel ihracatta söz sahibi ülkeler. Temel hedefimiz, uluslararası ticarete ilişkin tüm hizmetleri tek pencereden verebilen bir platform olmak. Başta ülkemiz ihracatçıları olmak üzere tüm üyelerimizin müşteri portföylerini genişletmelerini, yeni pazarlara açılmalarını hedefliyoruz. İthalat yapan üyelerimize de istedikleri ürünü, en uygun fiyata tedarik edecek bilgileri, uygulamalarımız ile sağlamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR