İhracatçının kur sıkıntısı büyüyor / “Bu gidişle ithalat patlayacak”

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan ihracatçıyı kur sıkıntısı sardı. Enflasyondaki yükselişe rağmen kurların yerinde sayması, ihracatta ciddi bir bozulmaya yol açıyor. Kurların da enflasyon kadar artması gerektiğini söyleyen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, özellikle son 3 aydır zararına satış yaptıklarını ve kurlar üzerindeki bu baskı devam ederse ihracatın değil ithalatın patlayacağını söyledi. Karaca, ihracatçının şu anda TL maliyetlerle döviz kurunun arasına tamamen sıkışmış durumda olduğunu vurguladı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ve Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen,
Antalya’da düzenlenen Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı’nda basın mensupları ile bir araya geldi, sektöre ve ihracata ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Deri sektörü olarak ihracata yılın başlarında yüzde 30 artışla başladıklarını ve şimdilerde bu artış yüzde 20’lerde durulsa da Ekim sonu itibariyle geçtiğimiz yılı yakaladıklarını anlatan Karaca, asıl önemli olanın bu artışı her yıl yapabilmek olduğunu vurguladı.

KAPASİTE BİTTİ, ÜRETİM YAPTIRACAK YER YOK

Deri ve deri mamulleri sektörü olarak sıkıştıkları atölye ve fabrika tarzı üretimlerden artık endüstriye adım atmaları gerektiğinin altını çizen Karaca, “Mevcut imalat kapasitemizle buralara kadar gelebildik ama daha ileri gidemiyoruz. Şu anda talep var ama üretecek kapasite yok. İki yıl önce müşteri arardık, bugün üretim yaptıracak yer bulamıyoruz. ” dedi.

Deri sektöründe hedef ülke tanımını değiştirdiklerini ve artık komple dijitalleşme ile birlikte e-ticarete yoğunlaşacaklarını kaydeden Karaca, bir süredir altyapı ve e-ticaret ile entegre lojistik ve finans çözümleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. Karaca, şunları söyledi:

E-TİCARETE LOJİSTİK VE FİNANSI DA EKLEYECEKLER

“e-ticaret bütün sektörler için çok önemli. Deri tarafından baktığımızda bizim sektörün bu kadar başarılı olmasının arkasındaki en önemli sebep lojistik gücümüz. Rusya’da kapıya kadar sorunsuz teslimat yapabiliyoruz ama bunu dünyaya yaymak zorundayız. Bir koliyi de bin koliyi de kapıya teslim edeceğiz ve bunu e-ticaretle de birleştireceğiz. Lojistiğin yanında bir de finans çözümü kurguluyoruz.

Türkiye’de çok kuvvetli dış ticaret şirketleri var ve zaten bunların her yerde operasyonları bulunuyor. Şimdi biz buna lojistiği ve ödeme sistemini de eklemeyi planlıyoruz. Burdan çıkan malı karşı taraftaki alıcıya sorunsuz bir şekilde ulaşıp ödemesinin de sorunsuz bir şekilde alınması işini kurgulayabilirsek ihracattaki artışımızı yüzde 60’lara çok rahat çıkarabiliriz.”

TL ÇOK DEĞERLENDİ, KURUN ENFLASYON KADAR ARTMASI LAZIM

Şu anda ihracatın gidişatı iyi gibi gözükse de özellikle son 3 aydır kur baskısı altında ciddi bir şekilde sıkıştıklarına dikkat çeken Karaca, daha önce Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin de vurguladığı gibi kurların enflasyon kadar artması gerektiğini söyledi.

Enflasyondaki artışa karşın kurların artmamasının TL’yi değerli hale getirdiğini ve içerideki maliyet artışını dışarıya yaptıkları satışla karşılayamadıklarını söyleyen Karaca, şöyle devam etti:

“Enflasyonu hiç kimse istemez ama eğer enflasyon varsa dövizin de enflasyon kadar artması lazım. Türkiye’de enflasyonun ve fiyatların artışının arkasındaki ana sebep döviz kurundaki artış olarak gösterilse de esas sorumlu olan arzın yetersizliği, lojistik ve hammadde sıkıntısı aslında. Sadece dövizi tutarak enflasyonu tutamazsınız. Eğer kurlar üzerindeki bu baskı devam ederse rekabetçilikten uzaklaşacağız ve eğer ihracat bu baskıya dayanamayıp düşüşe geçerse bu sefer dolar yine artacak. İhracatçılar şu anda TL maliyetlerle döviz kurunun arasına sıkışmış durumda, resmen mengenedeyiz. TL maliyetler devamlı yükseliyor ama biz fiyatımızı artıramıyoruz. Döviz burada kalırsa asgari ücretteki artışı dahi karşılayamaz duruma geliriz.”

BÖYLE GİDERSE İTHALAT PATLAYACAK

Sene başında çok yoğun talep karşısında tüm sektörün işçi aradığını fakat özellikle son 3 aydır ihracatçılar olarak müşteri kaybettiklerini ve zarar ettiklerini kaydeden Karaca, “Kurlar bu seviyede kalırsa yeni sipariş alamayabiliriz. Pazarlarımızı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Şu anda 6-8 ay önce alınan siparişleri teslim ediyoruz ama yeni sipariş zamanı geldiğinde fiyatlarımızı mecburen artırmamız gerekecek. Eski seviyeye gelebilmek için euro bazında yüzde 40 zam yapmamız lazım. Teklifleri böyle verdiğimizde bakalım ne olacak? Böyle devam ederse özellikle Uzakdoğu kaynaklı ciddi bir ithalat patlaması yaşanacak.” dedi.

SAVAŞA RAĞMEN RUSLAR FUARA AKIN ETTİ

Antalya’da düzenlenen fuarı değerlendiren Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen de fuara katılımın yüzde 70’inin Rusya’dan gerçekleştiğini ve savaş ve seferberlik gibi olumsuzluklara rağmen Rusların deride Türkiye’den vazgeçmediklerini ve önceki yıl düzenledikleri fuara göre yüzde 10 artış yaşandığını belirtti.

Deri ihracatında Türkiye’nin en büyük pazarının Rusya olduğunu belirten Gözmen, Rusya pazarının savaştan önce ihracatın yüzde 70’ini oluştururken şu anda yüzde 50’lere indiğini kaydetti. Ancak piyasada yavaş yavaş toparlanma yaşandığını gördüklerini kaydeden Gözmen, fuara olan ilginin de bu durumu teyit ettiğini ifade etti. Gözmen, yurtdışından gelen alıcıların yanında Antalya’da yerleşik Rusların da fuara ciddi ilgi gösterdiğinin Gözmen, Kazakistan’ın her zaman alıcılar arasında yer aldığını ancak en büyük pazarı olan Çin’de yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle onların da Türkiye’ye ilgisinin artmaya başladığına dikkat çekti.

Deri sektörünün şu andaki eldeki iş gücüyle tam kapasiteyle çalıştıklarını söyleyen Gözmen, “Ancak eski dönemlere göre yüzde 50’ye yakın bir üretim düşüşü var. Rusya ile 2015 yılında yaşanan uçak krizinden önce 400 milyon dolara çıkan ihracatımız bu yıl 250 milyon dolar civarında gelecek. Uçak kriziyle beraber meslekten ayrılan çok kişi oldu ve bu da üretim gücümüzü ciddi anlamda düşürdü. Aynı altyapı ve iş gücü için belli bir süre gerekir. 2015’teki zirvemizi yakalamamız için en az 2-3 senemiz daha var.” diye konuştu.

AMERİKA’NIN İTHALATININ BEŞTE BİRİ TÜRKİYE’DEN

Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı Rusya olsa da son dönemde Kuzey Amerika’nın öne çıkmaya başladığını kaydeden Gözmen, şöyle konuştu:

“Yeni pazarlara yavaş yavaş ısınmaya başladık. Son yıllarda Amerika pazarı giderek daha değerli hale geliyor. Amerika’nın tüm dünyadan aldığı koyun kuzu postundan deri konfeksiyonun beşte birini biz verir hale geldik. Benzer şekilde Amerika’nın bizim ihracatımızdaki payı da yüzde 20’lere yükseldi ve bu bölgeye yaptığımız satışı yüzde 60 artırdık. Türkiye zaten deri konusunda dünyada çok ciddi bir marka haline geldi. Hedefimiz ülkeye gelen 5 turistten birine deri giydirmek. İç piyasadaki satışlarımızın da yüzde 80’ini turistlere yapıyoruz.”

TDKD Başkanı Gürkan Gözmen fuarı değerlendirdi

RUSYA’DA MARKAYIZ AMA AVRUPA’DA FASONCUYUZ

Türkiye’nın dünyada butik ve katma değerli üretimi ile diğer ülkelerden ayrıştığına işaret eden Gözmen, Avrupa’nın da üretim üssü haline geldiğini kaydetti. En bilinen ve lüks global markaların yüzde 90’ının üretimi Türkiye’de yaptırdığını anlatan Gözmen, “Türkiye üretimde çok güçlü ama global bir markamız yok. Rusya’da marka olmayı başarsak da Avrupa’nın fasoncusu durumundayız. İtalyanların ve diğer ülkelerin moda devleri burada yaptırdıkları ürünlerini 20 katına rahatlıkla satabiliyor. Bizim lüks markalara verdiğimiz 100 milyon dolarlık ürün global pazarda 2 milyar dolara ulaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Deri ve deri mamullerinde yılı hedefledikleri rakam olan 2 milyar doların biraz üzerinde tamamlayacaklarını ifade etti. Deri konfeksiyon ihracatının tamamının dış ticaret fazlası olarak ekonomiye katkı sağladığının altını çizen Gözmen, “Deri konfeksiyon sektörü 140 dolar gibi kilo başı fiyatıyla mücevherattan sonra ikinci sektör konumunda bulunuyor. Ana pazarımız olan Rusya’nın bu durumda olmasına rağmen yüzde 20’lere yakın yükselişle seneyi kapatmamız bizim için büyük bir başarı.” dedi.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR