İhracatta Whatsapp ve Telegram dönemi

Pandeminin ardından uçak biletlerinde yaşanan fahiş fiyat artışları ihracatki sipariş kanalarını da değiştirmeye başladı. Bazı ihracatçılar işlerinin yarısından fazlasını WhatsApp ve Telegram gibi kanalları kullanarak yapmaya başladılar.

Türkiye’nin önde gelen ihracat merkezlerinden birisi olan Laleli’de faaliyet gösteren Zalel Group’un Yönetim Kurulu Üyesi Metin Oruç, Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’e verdiği röportajda, Türk üreticilerin hala tekstilde Rusya pazarını yeterince kullanamadığını dile getirdi. Oruç’a göre artan ticareti tekstil ürünleri değil özellikle makine ve elektronik eşyalar oluşturuyor. Oruç, “Geçmişte Laleli denilince tekstil ve giyim öndeyken şimdilerde farklı sektörler de gözde olmaya başladı. Lüks markaların ambargolarıyla karşı karşıya kalan Ruslar, bu ürünleri Avrupa’dan değil Türkiye’den almaya başladı. Rusların genel itibarıyla modaya ve marka ürünlere olan ilgisi biliniyor. Bizim de tasarım konusunda başarılı, marka konusunda da etkili konuma girmemiz gerekiyor. Ambargoların bizlere olumlu etkisi olacaktır. Bu süreci iyi değerlendirmek gerekiyor” dedi.

İHRACATTA SİPARİŞ KANALLARI DİJİTALE KAYIYOR

Oruç, sipariş kanallarının da değişmeye başladığını söyleyerek, “Hem Ruslar hem de Batılı ülkelerdeki müşteriler Telegram, WhatsApp gibi uygulamalarla sipariş veriyor. Bilet fiyatlarının artması da sosyal medya ve modern iletişim kanallarına olan ilgiyi artırdı. Düşünün geçtiğimiz hafta Moskova’dan bilet fiyatı 200 bin TL’den satılmış. Normal zamanda 100-150 dolarlık uçak biletleri şu anda 1000 dolar seviyesinde. ABD’den de biletler 50 bin liradan başlıyor. Bu pahalılığı WhatsApp, Telegram gibi kanalları kullanarak aşıyorlar. İşlerimizin yüzde 60’ını belki de daha fazlasını bu kanallarla yapıyoruz.” dedi.

Oruç, Laleli’nin sadece Rus veya Ukraynalı müşterilere hizmet vermediğini belirtiyor. “Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetler’in payı giderek artıyor. Eskiden Rus müşterilerimizin ağırlığı oldukça fazlaydı. Tekstilde 10 yıl önce her 10 birim ürünün 8’ini Ruslar alıyordu. Şimdi Rusların payı 10 birimde 2’ye düşmüş durumda. O boşluğu Orta Asya doldurmaya başladı. Bir de Afrika son dönemde büyük ilgi duyuyor Laleli’ye. Giderek ticaretimiz Afrika ile artmaya başladı” dedi.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR