Rusya ambargosu Türk çelik sektörü için büyük fırsat

Çelik ihracatçıları yeni pazarlara açılma ve mevcut fırsatları değerlendirme stratejileri kapsamında Estonya ve Letonya’ya 17 firmadan 31 temsilci ile ticaret heyeti düzenledi. Rusya’ya uygulanan ambargo nedeniyle bu bölgede önemli fırsatların ortaya çıktığına işaret eden Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Baltık Ülkelerinde mevcudiyetlerini güçlendireceklerini belirtti. İkili iş görüşmelerine T.C. Tallinn Büyükelçisi Başak Türkoğlu ile T.C. Riga Büyükelçisi Şule Öztunç katılım gösterirken, her iki büyükelçi de heyet onuruna resepsiyon verdi. Baltık Ülkelerinden Sorumlu Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu da heyete eşlik etti.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Baltık bölgesindeki varlıklarını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri kurmak amacı ile 23-27 Ekim tarihleri arasında Estonya ve Letonya’ya ticaret heyeti düzenledi. Heyete 17 firmadan 31 temsilci katılırken, 1000’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra heyet kapsamında resmi kurumlarla da temasa geçilirken, Estonya’da, Baltık bölgesinin en önemli çelik firmasına tesis ziyareti düzenlendi.

Estonya’nın başkenti Tallinn’de düzenlenen ikili iş görüşmelerine katılan T.C. Tallinn Büyükelçisi Başak Türkoğlu; Türk firmalarına Estonya’da yoğun ilgi olduğunun altını çizerken, “Türkiye’den bölgeye ihracat gerçekleştirmek isteyen firmalara Büyükelçilik olarak her zaman destek vermeye hazırız.” dedi.

T.C. Riga Büyükelçisi Şule Öztunç ikili iş görüşmelerinin açılış konuşmasında; “Heyet kapsamında yapılacak iş görüşmeleri ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin giderek artacağına inanıyorum.” dedi. Baltık Ülkelerinden Sorumlu Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu ise hem Estonya’da hem de Letonya’da gerçekleştirdiği sunumda Baltık ülkelerinin Türk çelik sektörü için potansiyel bir pazar olduğunu vurguladı. Letonya Ticaret Odası Başkanı D.M. Soc. Aigars Rostovskis de Riga’daki açılış programına katılım gösterdi.

RUSYA’DAN İTHALATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Estonya ve Letonya’nın Türkiye’nin çelik ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ön sıralarda olmamasına rağmen Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin yeni fırsatlar doğurduğuna işaret eden ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Avrupa’nın Rusya’ya ambargosunun bu iki ülkenin çelik ithalatındaki dengeleri de değiştirdiğini söyledi. Normalde her iki ülkenin de çelik ithalatı yaptığı en büyük tedarikçinin Rusya olduğunu kaydeden Aslan, “Estonya pazarında Rusya’dan ithalatta 2022 yılının ilk 7 ayı itibariyle, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düşüş var. Rusya, en büyük ithalatçı konumundan Polonya ve Finlandiya’nın ardından üçüncü sıraya geriledi. Rusya halen Letonya’nın en büyük ithalatçısı olmasına karşın ithalatında yüzde 70 düşüş var. Avrupa’nın Rusya’ya ambargosu devam ettiği sürece bu rakamlar daha da düşebilir.” dedi.

Her iki ülkenin Rusya’dan ithalatı düşerken Türkiye’den yaptıkları ithalatın ciddi oranda artışa geçtiğini ifade eden Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

ESTONYA’YA İHRACAT YÜZDE 392 ARTTI

“Özellikle Rusya – Ukrayna krizi sonrasında Baltık Ülkelerinden Türk çelik sektörüne olan talebin arttığını görüyoruz. Geçen yıl sonu itibariyle çelik ihracatı yaptığımız ülkeler arasında Letonya 106’ıncı, Estonya ise 108’inci sıradaydı. Ancak 2022 yılının ilk 9 ayına baktığımızda Estonya’ya ihracatımız yüzde 392 artışla 70 bin tona dayanırken, Letonya’ya olan ihracatımız da yüzde 30 artışla 21 bin tona yükseldi. Gelinen nokta itibariyle Estonya ihracat sıralamamızda 48’inciliğe, Letonya ise 85’inciliğe yükseldi. Letonya pazarı içerisinde Türkiye’nin payı yüzde 1,8’den yüzde 4,1’e çıkarken, Estonya’daki payı ise yüzde 2,1’den yüzde 9’a çıktı. Türkiye son verilerle birlikte Estonya’da en büyük 5 ithalatçı ülke arasına da girmeyi başardı. Bu rakamların önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini öngörüyoruz.”

Aslan, şu anda resesyonla bağlantılı olarak Avrupa’nın çelik talebinde yavaşlama söz konusu olmasına karşın, bölgede Rusya ve Ukrayna’nın etkinliğinin azalması ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları ile Kuzey Amerika pazarlarındaki canlı talebin Türk çelik ihracatçıları için önemli bir fırsat yarattığının altını çizdi. Aslan, sektörde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarının artırılması, yeni iş bağlantıları kurulması ve Türk firmalarının bilinirliklerinin artırılması adına önümüzdeki dönemde temaslarını sıklaştıracaklarını ve yeni ticaret heyeti organizasyonları düzenleyeceklerini ifade etti.

Türkiye’nin çelik ihracatı ile ilgili olarak da bilgi veren Aslan, 2022 yılının ilk 9 ayında miktarda yüzde 11 düşüşle 15,8 milyon ton, değerde ise yüzde 9 artış ile 17,1 milyar dolarlık çelik ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Aslan, 2022 yılını miktarda yüzde 11,6 düşüşle 21,1 milyon tonluk, değerde ise yüzde 2,3 yükselişle 22,8 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı öngördüklerini ifade etti.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR