Sanayicinin derdi arsa maliyetleri / Armatürcülerden ‘yerli malı kullanın’ çağrısı

Türkiye’de yakın zamanda başlaması beklenen toplu konut projeleri için armatürcülerden yerli malı kullanılsın çağrısı geldi. Armatür sektörünün yıllık 4 milyar dolar ihracatla dünyada söz sahibi olduğunu belirten Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, yurtiçindeki projelerde de sözleşmelere yerli ürün kullanılması yönünde maddeler yazılmasını beklediklerini ifade etti. Sanayiciler olarak en büyük problemlerinin arsa ve inşaat maliyetleri olduğuna işaret eden Turhan, Türk sanayisinin ve ihracatının yeni bir seviyeye geçebilmesi için bu problemin çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, sektörü değerlendirmek ve geleceğe yönelik öngörü ve hedeflerini paylaşmak için bir basınla sohbet toplantısı düzenledi.

Türkiye armatür sektörünün, ithalatla birlikte toplam büyüklüğünün 10 milyar doları aştığını belirten Turhan, 2022 Kasım ayı itibarıyla sektör ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 9’luk artışla 3 Milyar 656 milyon dolara ulaştığını söyledi. Turhan, 2022 yıl sonu ihracatının 4 milyar dolara ulaşacağını, 2023 yılında ise ihracatın 5 milyar doları aşacağını ifade etti. İhracat performansının düşmeye ve hız kaybetmeye başladığını söyleyen Turhan; ihracatın önünü açacak yeni enstrümanlara, yeni sistemlere ve yeni sanayi politikalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

ARSA VE ARAZİ MALİYEYİ ÇOK YÜKSEK

Bu anlamda Türkiye’de yatırım ortamına en büyük engellerin fabrika inşaat maliyetleri ve özellikle de arsa-arazi maliyetleri olduğunu belirten Turhan, “Sanayicinin bütün sermayesi toprağa ve betona gidiyor. Bizim alt yapısı hazır, ulaşım ve çalışan bulmada zorlanmadığımız, arazinin devlet tarafından temin edildiği yerlere ihtiyacımız var. Sanayici araziye ve binaya o kadar para ayırmamalı, sermaye doğrudan teknolojiye ve çalışanlara gitmeli. Sanayicinin arazi ve bina sorunun çözülmesi için devletimizin desteği ile TOKİ ile iş birliği yapılabilir ve buna benzer projeler üretilerek kapasitelerimizin büyümesine olanak sağlanabilir.” dedi.

Toplu konut projelerinde de tüm tedarik edilen malzemelerde ve armatürlerde yüzde 100 yerli ve milli şartı getirilmesi gerektiğini vurgulayan Turhan, “Ülkemizin değer yaratan firmalarına öncelik verilmeli ve pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Elini taşın altına koyan üretici firmalarımıza öncelik verilmelidir. Böylelikle milli projelerimiz çok daha anlam kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.

YENİ BİR DESTEK SİSTEMİ GEREKİYOR

İhracatta yükseliş olmasına karşın var olan sistemle gelinebilecek noktaya gelindiğini ve bundan sonrası için yeni sistemler ve destek gerektiğini ifade eden Turhan, şunları söyledi:

“İhracatın önünü açacak yeni enstrümanlara, yeni sistemlere ve yeni sanayi politikalarına, ihtiyaç var. Dünyadaki ve özellikle de ana ihraç bölgemiz olan Avrupa’da hissedilen resesyonla birlikte kapasitelerde düşüşler gerçekleşti. İhracat hedeflerine ulaşmanın artık önemli aksiyonlarla gerçekleşebileceğini görüyoruz. Bu anlamda ikili ticaret anlaşmaları çok önemli. Ayrıca ihracatçının finansmana ulaşması sorununun da çzöülmesi gerekiyor. Finans ihtiyacımız yaklaşık 5 kat arttı.”

KÖRFEZ’DEN YENİ YATIRIM HABERLERİ GELİYOR

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi enerji zengini ülkelerden önemli yatırım haberlerinin gelmeye başladığını söyleyen Turhan, “Türkiye, coğrafyada en fazla sorun yaşadığı ülkelerden biri olan Mısır ile diplomatik ilişki kurmak için adımlar atıyor. Bunun sonucu olarak örneğin Mısır’da kendi sektörünün lokomotifi sayılan Türk şirketlerden önemli yatırımlar hayata geçmeye başladı. Biz de bu ülkede yatırım yapmak için heyecan duyuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşı dünya siyasetinin olduğu kadar, küresel ekonominin de ilk maddesi durumunda olduğunu ifade eden Turhan, “Milyonlarca hatta milyarlarca dolarlık varlığını zararına satarak uluslararası şirketlerin Rusya’dan çekilmesi, Türk şirketleri ve Türkiye için bir fırsat oluşturuyor. Uluslararası şirketlerin yatırım yapabileceği, güçlü ülke konumunda tek devlet Türkiye Cumhuriyetidir. Onların Türkiye’ye gelmesi için ikna turları yapılmalı. Bu konuda yeni stratejiler oluşturmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR