Türkiye’de kayıtdışı ekonominin en önemli kısmını oluşturan ayakkabı ve tekstilde taklit ürünler orjinallerinden ziyade markalaşmaya çalışan Türk üreticileri vuruyor. Taklit ürünlerin üretiminde kayıtdışı olarak çalışan işçilere normalinden iki kat fazla maaş verildiğini ifade eden sektör yetkilileri, bunun insan kaynağı anlamında da büyük problem yarattığına işaret ediyor.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca’nın evsahipliğinde düzenlenen ve sektörünün 2023 yılının değerlendirildiği toplantıda konuşan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, taklit ürünlerin en büyük zararı yerli üreticiye verdiğine dikkat çekti. Markalaşmaya çalışan yerli üreticilerin hem orjinal ürünlerle hem de taklit ürünlerle mücadele etmek zorunda kaldığını kaydeden İçten, bu konuya bir an önce al etılması gerektiğini belirtti.
Çakma ürünler satanların işçiye iki kat fazla maaş verip insan kaynağı anlamında da kendilerine problem yarattığını belirten İçten, “Burada bazı boşluklar var. Mesela taklit ürünün toplatılması için sadece orjinal markanın başvuru yapması gerekiyor. Kolluk kuvvetlerinin orjinal markanın başvurusu haricinde ürünleri toplama yetkisi yok. Bunu 1.5 senedir konuluyoruz ve bir çözüm bekliyoruz. Bu düzenin değişmesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar alenen bir taklit ürün satışı yok.” dedi.
Sektörün bir diğer probleminin de ithalat olduğunu kaydeden İçten, geçtiğimiz yıl ithal edilen ayakkabı adedinin 36 milyon çiftten 47 milyon çifte yükseldiğini ifade etti. İşçilik maliyetlerindeki yükselişe karşın döviz kurunun bu oranda artmamasının üretimi giderek pahalı hale getirdiğini belirten İçten, bunun bir ithalat patlamasına neden olduğuna dikkat çekti.