Tofaş’tan 400 milyon euroluk dev hamle

Tofaş, FCA ve PSA’nın 2021’de birleşmesi ile kurulan Stellantis’in Türkiye’deki tüm satış ve pazarlama haklarını aldı. Stellantis’in FCA kanadından Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının Türkiye’deki satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdüren Tofaş, Stellantis’in PSA kanadında yer alan Peugeot, Citroen, Opel ve DS markalarının da Türkiye temsilciliğini üstlendi. Bu markalar Türkiye’deki faaliyetlerini bundan böyle Tofaş bünyesinde sürdürecek. Tofaş, Stellantis’in Türkiye’deki haklarını devralmak için 400 milyon euro ödeyecek. Ayrıca, Bursa’daki fabrikada Stellantis’in 5 markası için yeni bir ticari model üretilecek, mevcut Fiat Egea/Tipo projesi de 2025 yılı sonuna kadar uzatılacak. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu anlaşmayla ilgili, “Bu stratejik yatırım; üretim hacmi, ihracat performansı ve ar-ge yetkinlikleri ile şirketimiz Tofaş’ı otomotiv sektöründe çok daha önemli bir noktaya taşıyor.” dedi.

Türkiye’de FCA bünyesindeki Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdüren Tofaş, Stellantis’in PSA kanadındaki markalarının da Türkiye temsilciliğini üstlendi. Tofaş’ı Stellantis’in Türkiye’deki tek distribütörü haline getiren bu karar ile, Peugeot, Citroen, Opel ve DS markaları da Türkiye’deki faaliyetlerini artık Tofaş bünyesinde sürdürecek.

Tofaş’tan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Stellantis Grubu ile Tofaş arasındaki ticari faaliyetlerin koşullarına ve Stellantis Otomotiv’in paylarının devralınmasına ilişkin ana ilkelerin belirlenmesine yönelik bir Çerçeve Sözleşmesinin imzalandığı kaydedildi.

Açıklamaya göre sözleşmenin detayları şöyle:

  • Tofaş tarafından Stellantis Otomotiv için gerçekleştirilecek detaylı inceleme (due diligence) sürecinin şirket için tatmin edici şekilde tamamlanmasını takiben, taraflar arasında bir Pay Devir Sözleşmesi imzalanacak.
  • Devir bedeli, SPK’nın ilişkili taraf işlemlerine ilişkin düzenlemeleri kapsamında hazırlanacak bağımsız değerleme raporunda belirlenecek değer ile tutarlı olması koşuluyla, olağan net nakit ve işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olarak kapanışta nakden ödenmek üzere 400 milyon euro ve kapanışı takip eden ilk sekiz mali yılın her birinde Stellantis Otomotiv faaliyetlerinden elde edilen ve değerlemeye esas beklentileri yansıtan sözleşmedeki referans tutarları aşan nakit akışlarının yüzde 7,5’i oranında şarta bağlı performans ödemesi olarak belirlendi. Alımın Tofaş’ın mevcut kaynakları ile finanse edilmesi öngörülüyor.
  • Stellantis Otomotiv’in devralınması işleminin kapanış şartlarına tabi olarak, Tofaş’a, halihazırda Türkiye’de Stellantis Otomotiv tarafından yürütülen, Türkiye ile sınırlı olarak Stellantis markalı (Peugeot, Citroen, Opel ve DS Automobiles) araçların ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkı verilecek.

EGEA ÜRETİMİ 2025 SONUNA KADAR UZATILDI, YENİ TİCARİ YOLDA

Taraflarca imzalanan anlaşmaya göre, Tipo/Egea modelinin Tofaş tarafından Türkiye’de satışı ve ihracatı için üretiminin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasına, ayrıca 2025 yılı başından itibaren beş marka için öngörülen yeni “K0” modelin hafif ticari araç ve “Combi” versiyonlarının Türkiye’de münhasır üretim ve satış hakkının Tofaş’a verilmesine ve gerekli yatırımlara başlanmasına karar verildi.

2023 yılı Temmuz ayı içerisinde gerçekleşmesi öngörülen yeni model hazırlıklarının başlangıcına kadar ise Türkiye’de satılmak üzere Doblo modelinin üretimine devam edilmesine ve bu doğrultuda Tipo/Egea ve Doblo modellerinin üretimine ilişkin mevcut anlaşmalarda gerekli tadillerin yapılmasına, Fiorino modelinin üretiminin 31 Aralık 2024 itibariyle sonlandırılmasına ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunulması üzerine anlaşmaya varıldı.

Açıklamada, “Tofaş tarafından üretilecek tüm araçlar için Tofaş ile Stellantis Grubu arasındaki ticari esasların ana unsurları üzerinde mutabık kalınmış olup, konuya ilişkin detaylı sözleşme çalışmalarına başlanmıştır. Mevcut Ortaklık Sözleşmesinin ve mevcut üretim sözleşme tadillerinin üç ay içinde, ithalat ve dağıtım sözleşmelerinin ise kapanış tarihine kadar, “K0” modeline ilişkin sözleşmenin ise beş ay içinde imzalanması hedeflenmektedir” ifadeleri yer aldı.

“Bu yatırım Tofaş’ı otomotiv sektöründe çok daha önemli bir noktaya taşıyor”

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu anlaşmayla ilgili, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin yaralarını sarmayı sürdürüyor, üzerimize düşeni kararlılıkla gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu zor dönemin atlatılmasında ülkemize yapılacak yatırımların büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu stratejik yatırım; üretim hacmi, ihracat performansı ve ar-ge yetkinlikleri ile şirketimiz Tofaş’ı otomotiv sektöründe çok daha önemli bir noktaya taşıyor. Türkiye otomotiv sektöründe lider konumundaki Tofaş, bu yeni yatırım ile hedeflerini büyütüyor ve iddiasını güçlendiriyor. Böyle zor bir süreçte gerçekleşen bu umut verici anlaşma topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancını da bir kez daha teyit ediyor. Ortaya çıkacak katma değer ile ülkemizin otomotivdeki rekabet gücünün artmasına hizmet etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares ise “Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da lider bir pazar payına ulaşmaya çalışırken, uzun vadeli stratejik planımız olan Dare Forward 2030’da kritik bir rol oynuyor” dedi. “Koç ile ortaklığımızı derinleştirmek sinerji yaratacak, değeri artıracak ve tüm segmentlerdeki Stellantis markaları için pazar potansiyelini büyütecektir. Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Tofaş ortak girişimimiz, önemli üretim ve Ar-Ge merkezlerimizden biridir. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu mevcut acı verici süreçte, sürdürülebilir bir geleceği umutla ve dayanıklıkla yeniden inşa etme kapasitesini dünyaya gösteren bir ülkede liderlik rolümüzü 50 yılı aşkın geçmişimizin ötesine taşıyacağı için bu anlaşma üzerinde çalışan ekiplere en içten teşekkürlerimi sunuyorum” açıklamasında bulundu.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR