Türkiye’de elektrik tüketimi zirveye çıktı

Veri analiz kuruluşu Fintables’ın raporuna göre Türkiye genelinde ağustos ayında toplam 31,5 milyon MWh elektrik tüketimi kaydedildi. Tüketim temmuza göre yüzde 10 yükseldi. Almanya ve Fransa’da ise 2023 teslimatlı elektrik kontratı fiyatlarının 1.000 EUR/MWh seviyesinin üzerini test etti.

Türkiye genelinde ağustos ayında toplam 31,5 milyon MWh elektrik tüketimi kaydedildi. Tüketim temmuz ayına göre yüzde 10 oranında yükselirken, 2021 Ağustos ayındaki tüketimin yüzde 2 altında gerçekleşti.

Veri analizi ve raporlama şirketi Fintables’ın çalışmasına göre geçen ay elektrik üretiminin kaynak tipine göre dağılımına bakıldığında yüze 18’inin hidroelektrik santrallerinden, yüzde 9’unun rüzgâr santrallerinden, yüzde 31’inin doğalgaz santrallerinden, yüzde 12’sinin yerli, yüzde 20’sinin ithal kömür santrallerinden, yüzde 3’ünün jeotermal enerji santrallerinden ve yüzde 1’inin de güneş enerjisi santrallerinden yapıldığı görüldü.

Bu veriler ışığında ağustos ayında öne çıkan gelişmelerden biri, toplam üretimde bir önceki aya göre rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinin payında azalma yaşanırken doğalgaz santrallerinin payının artması oldu. Temmuz ayında toplam elektrik üretiminde RES’lerin payı yüzde 15, HES’lerin payı yüzde 21’iken bu oranlar ağustos ayında sırasıyla yüzde 9’a ve yüzde 18’e geriledi. Bir önceki ay toplam üretime yüzde 21’lik katkı sağlayan doğalgaz santralinin payı ise mevcut dönemde yüzde 31’e yükseldi.

BU KIŞ KOLAY GEÇMEYECEK

Fintables Kurucu Ortağı Yunus Şahin, enerji piyasalarındaki son verileri şu cümlelerle değerlendirdi:

“Ağustos ayında mevsimsel etkilerle birlikte hidroelektrik ve rüzgâr santrallerinin performansının düştüğünü ve bu açığın doğal gaz ile kapatıldığını gördük. Temmuz ayındaki bayram tatili dolayısıyla da tüketim yavaşlamıştı. Doğalgazın payının artması ve tüketimin yılın en yükseğinde olmasıyla fiyatlar önceki aya göre yüzde 32 oranında arttı. Eylül için de benzer bir durum öngörüyoruz. Bu ay rüzgâr santrallerinin üretimdeki payı daha yüksek olacak ancak çevrim santrallerinde kullanılan doğal gaza gelen yüzde 49,5’lik zam PTF’nin yükselmesine sebep olacak. Elektrik fiyatları hala Avrupa ortalamasının çok altında seyretse de bu kış pek kolay geçmeyecek. Kamunun doğal gaz fiyatlarındaki sübvansiyonu devam ediyor. Buna bağlı olarak önümüzdeki aylarda sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yeni zamlar görebiliriz.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR