Yabancı tekneler bakım için rotayı Türkiye’ye çevirdi

Türkiye’de yatçılık sektörünün gelişimi ve uygun maliyetler, yurtdışındaki teknelerin rotasını Türkiye’ye çevirmesini sağladı. Özellikle Doğu Bloku’ndan çok sayıda teknenin bağlama ve bakım hizmetleri için Türkiye’ye geldiğini ifade eden Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Bekiroğlu, sektörün bu anlamda ciddi bir hizmet ihracatına imza attığını kaydetti.

11-20 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan ‘Cryptom Bosphorus Boat Show’ öncesi sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan YATED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Bekiroğlu,
pandemi ile beraber yat ve teknelere artan ilginin halen devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin son dönemde yat ve tekne üretiminin yanı sıra bakım ve bağlama hizmetleri ile de öne çıktığını belirten Bekiroğlu, özellikle Doğu Avrupa ve Bulgaristan’dan çok sayıda tekneye marinalarda av sahipliği yapıldığını ifade etti.

PARA TAMAMEN ÜLKEMİZE KALIYOR

Bekiroğlu, “Türkiye’de yatçılık sektöründe hizmet kalitesi çok iyi. Fiyat konusunda da avantajlı konuma gelince ciddi bir ilgi artışı yaşıyoruz. Yat sahipleri kendi ülkelerinde bakıma vermek ve bağlamak yerine Türkiye’yi tercih etmeye başladı. Biz de o teknelerin her türlü bakım, onarım ve boyasını burada yapıyoruz, ülkeye döviz girişi sağlıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse 36 metrelik teknenin 5 ay bağlama ücreti 1 milyon TL ve bu tamamen Türkiye’ye kalan para. Ayrıca bu teknelerin mürettebatı Türkiye’de kalıyor, marinalarımızda kalıyor. Sadece bir boyama işlemi bile teknenin büyüklüğüne göre 200-300 bin Euro tutabiliyor. Bunun üzerine akaryakıtından işçiliğine, yeme-içmesinden alışverişine diğer kalemleri de eklediğinizde ciddi bir hizmet ihracatı sağlamış oluyoruz” dedi.

MÜRETTEBAT RUS TEKNELERE KAYDI, ELEMAN KALMADI

Son dönemde Rus teknelerinin Avrupa’daki marinalara girememesi ve bu teknelerde Avrupalı personelin çalışmasına yasak getirilmesinin de Türkiye’yi etkilediğini belirten Bekiroğlu, özellikle kalifiye mürettebatın Rus teknelerini tercih ettiğini ve şu anda ciddi bir eleman sıkıntısı çekildiğini söyledi.

TEKNE KİRALAMADA KDV OTELDEN 10 PUAN FAZLA

Tekne kiralamalarda KDV’nin yüzde 18 olarak uygulandığını vurgulayan YATED Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu da bu oranın otel konaklamalarında ise yüzde 8 olduğunu belirtti. Her iki turizmde de konaklama yapılmasına rağmen 10 puan fazla KDV’nin tekne ve yat sektörü için haksızlık olduğunu belirten Sirkecioğlu, bunun düzeltilmesi için Ankara’daki kurumlarla temasa geçtiklerini anlattı.

YAT TURİSTİ 10 KAT FAZLA PARA BIRAKIYOR

Sirkecioğlu, “Bu yüksek KDV tekne kiralama hizmetimizi olumsuz etkiliyor. Deniz turizminin Türkiye için çok önemli olduğunun farkına varmalıyız çünkü ortalama bir turist Türkiye’de 650 dolar harcarken deniz yolu ile gelen turistin ortalama harcaması 6 bin dolara çıkıyor. Turizmde yanlış rakamlarla övünmeyelim. Bizim bu yat turisti potansiyelini iyi değerlendirmemiz lazım. Türkiye’de tekneler yeni, hizmet kalitesi yüksek ve koylarımız çok güzel. Şu anda İtalya’ya gidin dalgadan duramazsınız ama Türkiye’de bizim Göcek’deki teknelerimizde yer yok çünkü bu mevsimde bile denize girilebiliyor.” dedi.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR