‘Dünya ile rekabette yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşüm şart’

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Genişletilmiş Plastik Sektör Toplantısı sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Plastik mutfak eşyaları sektörünün önündeki riskler ve fırsatlar başlığıyla gerçekleştirilen toplantı PAGEV, PAGDER ve TOYDER’in katılımıyla ihracatçı firmaların sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, “Sanayici ve ihracatçılar olarak birçok zor dönemden, krizlerden, pandemi döneminden geçtik ama asla pes etmedik. Birlik beraberlik içinde bu zor dönemlerin üstesinden geleceğiz.” dedi. Üreticilerin mali yapılarının güçlenmesi Ar-Ge, inovasyon, tasarım, dijitalleşme gibi konularda önemli bir eşik olacağının altını çizen EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder ise, dünya ile rekabette üçlü saç ayağı; yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sanayide dönüşümün elzem olduğunu ifade etti. Dünya genelinde ekonomik gücün doğuya kayması ve iklim değişikliği gibi büyük trendlerin yeşil dönüşümü zorunlu kıldığını belirten PAGEV Yönetim kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu; yeşil dönüşümün sektörü, işleri kökünden etkileyecek bir konu olduğunu ve geri dönüşmüş ham madde kullanımının zorunlu hale geleceğini söyledi.

Plastik sektörü, güncel gelişmeleri değerlendirip sorun ve önerileri tartışmak için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) gerçekleştirilen ‘Genişletilmiş Plastik Sektör Toplantısı’nda bir araya geldi. Sanayinin ve ihracatın önündeki yapısal sorunlar, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, sanayide dönüşüm ihracatta önümüzdeki riskler ve fırsatlar, yükselen korumacılık duvarları, konjektürel gelişmeler, lojistik gibi sektördeki güncel gelişmeleri değerlendiren sektör temsilcileri toplantıya katılan ihracatçı firmalarla sorunları ve çözüm önerilerini ele aldı. Toplantı;  Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Kurucu Başkanı Burak Önder, EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkan Vekili Utku Şahin, Türkiye Oyuncakçılar Derneği (TOYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Akar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.


“BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE BU ZOR DÖNEMİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, tüm mutfak eşyaları sektöründe olduğu gibi plastikte de düşüşün olduğunu, plastik sektörü ihracatının yılın ilk 6 aylık döneminde geçen yılın aynı aylarına oranla yüzde 5,2’lik bir düşüş yaşandığını söyledi.

Dünya genelinde yaşanan daralmalardan Türkiye ihracatının da etkilendiğini kaydeden Özger, “Sanayici ve ihracatçılar olarak birçok zor dönemden, krizlerden, pandemi döneminden geçtik ama asla pes etmedik. EVSİD olarak, kamu kuruluşları olarak, diğer sivil toplum kuruluşları olarak ihracatı artırmak için durmadan koşacağız, gitmediğimiz pazar bırakmayacağız.  Birlik beraberlik içinde, bu zor dönemlerin üstesinden geleceğiz. Asla karamsar olmadan gideceğimiz organizasyonlarda, fuarlarda, heyetlerde Türkiye’ye ihracatlarına katkı sağlamaya devam

edeceğiz. Yakın coğrafyayla ilişkilerimizi daha da sıklaştırmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Avrupa’daki ihracat payımızı da arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.

“PASLANMAZ ÇELİK DAVASINDA ASLA PES ETMEYECEĞİZ”

Paslanmaz çelik ithalatında bir süredir devam eden gümrük vergilerine ek olarak Çin ve Endonezya menşeli soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ile Almanya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Sırbistan menşeli kalayla kaplanmış teneke ürünlerin ithalatına yönelik damping soruşturmasının, paslanmaz çelik kullanan tüm sektörleri öldüreceğini belirten Özger, “Bu sorunun ortadan kalkması için çalışmalar yaptık. Biz sanayiciler karşımızda kim olursa olsun pes etmeyeceğiz. Bununla ilgili savaşımızı sürdüreceğiz.” dedi.

BURAK ÖNDER: EN BÜYÜK SORUN VERİMLİLİK

Türkiye’deki en büyük sorunlarının başında verimliliğin geldiğini; kamuda, üniversitelerde, fabrikalarda, ihracatta, STK’larda kısaca her alanda verimlilik problemlerinin olduğunu kaydeden EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, “Meslektaşlarımızın çok büyük kısmı kiracı, üretim alanları katlı ve riskli; üretim alanlarımız üretimde verimliliğe uygun değil. Türkiye’de sanayi arsaları yetersiz, pahalı, ranta açık. Yapılan çalışmalarda ülkemizde sanayi arsalarının yüz ölçümüne oranı binde 3 iken, sanayisi gelişmiş Fransa ve Almanya’da bu oran yüzde 3,5- 4,5 arasında. Sanayi arsalarının ranta kapatılması ve üreticilerimizin kendi fabrikalarının olması, kümelenme gibi faktörler önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

SANAYİYE DESTEK TALEBİ

Vade yapılarının üretici lehine sınırlandırılması, üreticilerin mali yapılarının güçlenmesi Ar-Ge, inovasyon, tasarım, dijitalleşme gibi konularda önemli bir eşik olacağının altını çizen Önder, küreselleşme kavramının ortaya çıkmasından bu yana küresel ticarette en keskin daralmayı gördüklerini ifade etti.

Türk sanayicisin dijital kaslarını mutlaka güçlendirmesi gerektiğini dile getiren Önder, şirketlerde veri ve verimlilik çalışmalarının olmadığını belirtti. Yeşil ve dönüşümün yanında sanayide ve dijitalde de dönüşümün yakalanılmasının elzem olduğunu kaydeden Önder, “Robot, otomasyon vb. konularda sanayicimize destek verilmesi geleceğimiz için önemli. Avrupa Birliği bizim en önemli pazarımız ve yeşil dönüşümü muhakkak takip etmemiz gerekiyor. Diğer önemli bir dönüşüm dijital dönüşüm. Türkiye’de hem halkın hem de sanayinin dijital kasları çok zayıf. Diğer dönüşüm sanayideki dönüşüm. Biz sanayideki dönüşümde de geç kaldık. Gelecekte bizi daha zor günler bekliyor olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“E-İHRACAT KURGULANMALI”

Lojistik imkân ve kabiliyetlerimizin artırılması ve maliyetlerimizin azaltılması ihracat kadar üretim için de çok önemli olduğunu vurgulayan Önder, “Modern ihracatı kurgularken lojistiğin de çok önemli yeri olacağını düşünüyorum. Bütün sorumluluğu ve sorumsuzluğu ötekinde

arayamayız. Biraz böyle aynayı kendimize tutmamız lazım. Konvansiyonel ihracatın yanında e-ihracatı kurgulamamız gerekiyor. E-ihracatta da lojistik maliyetler en önemli unsurlardan biri.” dedi.

YAVUZ EROĞLU: TUTTUĞUNU KOPARAN STK’LARA İHTİYAÇ VAR


Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının çok önemli olduğunu, tuttuğunu koparan sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu; tarihteki bütün güzel şeylerin zorla, emekle, acıyla, göz yaşıyla, çalışmakla olduğunu ifade etti.

Yeşil dönüşüm konusunun çok önemli olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “Dünya genelinde ekonomik gücün doğuya kayması ve iklim değişikliği gibi büyük trendler yeşil dönüşümü zorunlu kılıyor. Karbon emisyonlarını azaltmalıyız. Yeşil dönüşüm bizim sektörümüzü, işlerimizi kökünden etkileyecek bir konu. Geri dönüşmüş ham madde kullanımı zorunlu hale geliyor. Yani geri dönüşüm hedefleri yasal zorunluluk haline geliyor.” ifadelerini kullandı.

GERİ DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK FIRSAT

Müthiş bir geri dönüşüm fırsatının geleceğinden bahseden Eroğlu, “Son 4 yılda Avrupa Birliği’nde kendisi de geri dönüşüm tesisine sahip mamul üreticisi sayısı yüzde 45 arttı. Şu anda da çok hızlı bir büyüme var. Kısa bir süre sonra, firmalar kendi mamulünü üretirken bir yandan da geri dönüşüm işi yapacak.

Eroğlu, atık milliyetçiliğinin de önemine değinerek, “Avrupa Birliği’nde plastik üretiminde geri dönüşüm oranlarının belirli bir yüzdeye ulaşması gerekiyor. Atık, dünyanın en büyük ham madde kaynağı haline gelmiştir. Çin’in büyümesine rağmen, küçük katkılarımıza rağmen sesimizi duyuramıyoruz. Biz de bu konuda daha etkin olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM FUARI İSTANBUL’DA OLACAK”

Türkiye’nin çok büyük bir geri dönüşüm ülkesi olduğunu kaydeden Eroğlu, “Dünyada şu anda en kıymetli ham madde atık. Türkiye iyi ki Avrupa’nın en büyük atığını alan ülke, inşallah önümüzdeki dönem bütün atığı biz alırız, geri dönüşüm bizde olsun.” ifadelerini kullandı.

Türkiye OECD üyesi olduğu için atık ithal edebildiğini söyleyen Eroğlu, “Geri dönüşüm sektörümüzle alakalı Türkiye’de birçok faaliyet yapıyoruz. Geçen yıl Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği’ni (PAGÇEV) kurduk. Bütün geri dönüşümcüleri onun altında organize etmeye çalıştık. Kamunun yeşil dönüşümüne ön ayak olalım. PAGÇEV ev sahipliğinde, Türkiye’nin plastik geri dönüşümde merkez olabilmesi adına İstanbul’da RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknoloji ve Ham Maddeleri Fuarı’nı yaptık. Avrupa’da plastik geri dönüşüm konusunda Hollanda’da yedincisi yapılan fuar katılımcı sayısını 8 bin 600. Bizim ilk yılımızda ziyaretçi sayımız ise 8 bin 243 oldu. Üçüncü senemizde dünyanın en büyük plastik geri dönüşüm fuarı burası olacak.” dedi.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR