İSO 500’de kesintisiz yer alan 19 kuruluşa ödül

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 100’üncü yıl kapsamında coşkulu bir kutlamaya imza attı. İSO Yönetimi ve çok sayıda sanayicinin katıldığı kutlama gecesinde, 1968 yılından bu yana kesintisiz olarak İSO 500 listesinde yer alan 19 firma da ödüllendirildi. İSO olarak Cumhuriyet’in kazandırdıklarının bilincinde olduklarının altını çizen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Bu 100 yıllık hikâyenin bugününde dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında gösteriliyorsak, bunda sanayimizin verdiği mücadele hiç küçümsenemez. Cumhuriyetimiz’in daha ilk yıllarında, İzmir İktisat Kongresi ile ilk tohumları atılan ve her 10 yıllık dilimlere baktığımızda ivmelenerek devam eden sanayileşme sürecimiz; Cumhuriyetimiz’in İkinci Yüzyılına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya yüzde 25 civarında bir katkı ve değer üreterek girmektedir. Kuşkusuz bu katkı yeni yüzyılımızda çok daha yüksek düzeylere çıkacaktır.” dedi.

Kutlama gecesine katılan İstanbul Valisi Davut Gül de, “Türkiye’nin bugünü dünden daha iyi, inanıyorum ki yarını da bugünden daha iyi olacak. Bizim son yüzyıldaki en önemli kazanımımız Cumhuriyet’tir. Ama Cumhuriyet’i de hayatta tutan en önemli etkenimiz, kardeşliğimiz, birlikte yaşama kültürümüzdür.” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Cumhuriyet’in 100’üncü yılını coşkulu bir organizasyonla kutladı. Rahmi M. Koç Müzesi’nde İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ev sahipliğinde düzenlenen törene İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Meclis Üyeleri ve çok sayıda iş insanı katıldı. ‘100’üncü Yıl Cumhuriyet Kutlama Gecesi’nde 1968 yılından bu yana İSO 500’de yer alan 19 sanayi kuruluşuna da ödül verildi. 

SANAYİCİLERİMİZİN BU BAŞARIDAKİ KATKISI ÇOK BÜYÜK

Kutlama gecesinde bir konuşma yapan Davut Gül, “Cumhuriyetimiz’i kuran başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına ve bu 100 yıllık serüvende bu memleketi bize yurt eden her bir şehidimize minnettarız. Türkiye’nin bugünü dünden daha iyi, inanıyorum ki yarını da bugünden daha iyi olacak. Bizim son yüzyıldaki en önemli kazanımımız Cumhuriyet’tir. Ama Cumhuriyet’i de hayatta tutan en önemli etkenimiz, kardeşliğimiz, birlikte yaşama kültürümüz. Farklılıkları zenginlik olarak görmeliyiz. Yaşasın millet, yaşasın Cumhuriyet.” diye konuştu. Toplu iğne yapamayan Türkiye’den 250 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir Türkiye’ye gelindiğini dile getiren Davut Gül, “Bu elbette tesadüf değil. Başta İstanbul Sanayi Odası olmak üzere sanayicilerimizin bu başarıda çok büyük katkısı var.” dedi.

CUMHURİYET’İN KAZANDIRDIKLARININ BİLİNCİNDEYİZ

Millet olarak hep birlikte güzel bir heyecan yaşandığını ifade eden Erdal Bahçıvan, “Bu heyecanımızın kaynağı; milli iradenin ve halkın yönetime katılımının önünü açan Cumhuriyetimiz’in 1923 yılında bu topraklarda kurulması ve bir asırlık yolculuktan sonra 100’üncü yaşına ulaşmış olmasıdır. Cumhuriyet Bayramı, sadece bir kutlama değil, bize bu yurdu ve bağımsızlığımızı armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına gösterdiğimiz bir vefa ve şükran örneğidir.” dedi. İSO olarak Cumhuriyet’in kazandırdıklarının bilincinde olduklarının altını çizen Erdal Bahçıvan, “Artık Cumhuriyetimiz’in İkinci Yüzyılı başlıyor. Geride kalacak olan yüzyılı herkes kendisi açısından bir muhasebeye tabi tutarak; geleceğe dair öncelikler ve yol haritaları belirlemeye çalışıyor. Bizim de sanayiciler olarak bunu yapmamız kaçınılmaz bir zorunluluk.” ifadelerini kullandı.

SANAYİMİZİN VERDİĞİ MÜCADELE KÜÇÜMSENEMEZ

Cumhuriyet’in 100 yıllık sanayileşme serüveninin meşakkatlerle dolu olduğuna vurgu yapan Erdal Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat bu 100 yıllık hikâyenin bugününde dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi arasında gösteriliyorsak, bunda sanayimizin verdiği mücadele hiç küçümsenemez. Derler ki: Umudunu kaybeden insan için yarın yoktur. Cumhuriyeti kuran kadro umutsuz değildi. Doğan her güne umutla bakan, ‘yarın güzel şeyler olacak’ diyen bir kadroydu. Cumhuriyetimiz’in daha ilk yıllarında, İzmir İktisat Kongresi ile ilk tohumları atılan ve her 10 yıllık dilimlere baktığımızda ivmelenerek devam eden sanayileşme sürecimiz; Cumhuriyetimiz’in İkinci Yüzyılına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya yüzde 25 civarında bir katkı ve değer üreterek girmektedir. Kuşkusuz bu katkı yeni yüzyılımızda çok daha yüksek düzeylere çıkacaktır. Çünkü biliyoruz ki sanayiden güçlü bir katkı alamayan ülkeler, ne yazık ki refah toplumu olma yolunda çok gerilere düşmektedirler. Bugün sanayinin gerçek anlamda gelecek ufuklarını oluşturacağımız bir dönemdeyiz. Artık yüksek teknoloji, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve Türk sanayisinin katma değerden ve yüksek teknolojiden pay alarak kendini gelecek rekabete hazırlanması olarak adlandırdığımız bir döneme doğru yolculuk yapıyoruz.”

BAYRAĞIMIZI HER ALANDA DAHA YUKARI TAŞIMALIYIZ

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye’de ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ iradesini devletin tüm kurumlarına ve bireysel yaşatıya yerleştirip demokrasiye ilk adımın atıldığı cumhuriyetin ilanının üzerinden tam 100 yıl geçtiğini kaydeden Ender Yılmaz da, “100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından başlatılan bu büyük dönüşüm, ülkemizi çağdaş bir cumhuriyet haline getirmek için atılan cesur adımların bir sonucudur. Bugün Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun 100. yılını kutlarken, böylesi büyük bir mirasa olan sorumluluğumuzu da asla unutmadık ve unutmayacağız. Ülkemizde her alanda Atamız’ın önderliğinde başlatılan devrimler ile yapılan çalışmalar; eğitim, bilim, kültür sanat, spor, tarım ve sanayi alanlarında büyük ilerlemelere yol açtı. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, bu değerli mirası sürdürmek, daha da ileri taşımak ve ulusumuzun refahını artırmak için aynı kararlılıkla çalışmaya devam etmekteyiz. Demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri koruma konusundaki kararlılığımızı taviz vermeden sürdürmeye, hep birlikte daha aydınlık bir yarınlar inşa etmek için çağdaş ve inovatif düşünceler üreterek bulunduğumuz yerden çok daha yükseklere sıçrayarak, bayrağımızı her alanda daha yukarılara çekerek muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşımalıyız.” diye konuştu.

1968 yılından bu yana kesintisiz olarak İSO 500 listesinde yer alan 19 firma:

ARÇELİK A.Ş.

BMC OTOMOTİV SAN. ve TİC. A.Ş.

BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. ve TİC. A.Ş.

BOSSA TİCARET ve SANAYİ İŞLETMELERİ T.A.Ş.

DEVA HOLDİNG A.Ş.

DYO BOYA FABRİKALARI SAN. ve TİC. A.Ş.

ECZACIBAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. ve TİC. A.Ş.

EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI T.A.Ş.

GOODYEAR LASTİKLERİ T.A.Ş.

GÜBRE FABRİKALARI T.A.Ş.

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş.

MAKİNE ve KİMYA ENDÜSTRİSİ A.Ş.

MAN TÜRKİYE A.Ş.

MUTLU AKÜ ve MALZEMELERİ SANAYİİ A.Ş.

ORTA ANADOLU TİCARET ve SANAYİ İŞLETMESİ T.A.Ş.

OTOKAR OTOMOTİV ve SAVUNMA SANAYİ A.Ş.

TÜRK DEMİR DÖKÜM FABRİKALARI A.Ş.

TÜRK TRAKTÖR ve ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.

TÜRKİYE ŞİŞE ve CAM FABRİKALARI A.Ş.

spot_img

SON YAZILAR

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR