Avrupa ve Asya-Pasifik’teki yüksek gelirli ekonomiler Dünya Ekonomik Forumu Seyahat ve Turizm Endeksi’nde başı çekmeye devam ederken, ABD, İspanya ve Japonya yine sıralamanın başında yer alıyor. Pandemi sonrası büyümeye rağmen, küresel turizm sektörü hala karmaşık zorluklarla karşı karşıya ve iyileşme bölgelere göre değişiyor. Gelişmekte olan ekonomiler, 2019’dan bu yana iyileşme gösteren 71 ekonomiden 52’sini oluşturarak ilerleme kaydediyor; ancak aradaki farkları kapatmak ve pazar payını artırmak için önemli yatırımlara ihtiyaç var.
Dünya Ekonomik Forumu seyahat ve turizm çalışmasına göre, COVID-19 ile ilgili seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ve güçlü bastırılmış talebin etkisiyle, uluslararası turist varışlarının ve seyahat ve turizm sektörünün küresel GSYH’ye katkısının bu yıl pandemi öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor.
2024 ekonomiler listesinin başında Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Japonya, Fransa ve Avustralya yer alıyor. Orta Doğu, uluslararası turist varışlarında en yüksek toparlanma oranlarına sahipken (2019 seviyesinin %20 üzerinde), Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarının tümü 2023’te yaklaşık %90’lık güçlü bir toparlanma gösterdi.
Bu sonuçlar, 119 ülkenin seyahat ve turizm sektörlerini bir dizi faktör ve politika çerçevesinde analiz eden ve Surrey Üniversitesi ile işbirliği içinde iki yılda bir yayınlanan Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi 2024’ün (TTDI) en önemli bulgularından olatrak öne çıkıyor.
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Sektörler Ekibi Başkanı Francisco Betti, “Bu yıl, büyümenin kilidini açma ve ekonomik ve sosyal dönüşüm yoluyla toplumlara hizmet etme kapasitesine sahip olduğunu bildiğimiz seyahat ve turizm sektörü için bir dönüm noktasına işaret ediyor” dedi. “TTDI, liderlerin bu karmaşık sektördeki en son trendleri yönlendirebilmeleri ve dünyanın dört bir yanındaki topluluklar ve ülkeler için potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde ortaya çıkarabilmeleri için seyahat ve turizmin mevcut ve gelecekteki durumuna ilişkin ileriye dönük bir pencere sunuyor.”
Pandemi sonrası toparlanma
Küresel turizm sektörünün COVID-19 salgınının en düşük seviyelerinden toparlanması ve krizden önce görülen seviyeleri aşması bekleniyor. Bu durum büyük ölçüde, daha fazla uçuş, daha iyi uluslararası açıklık ve doğal ve kültürel cazibe merkezlerine artan ilgi ve yatırımla aynı zamana denk gelen dünya çapında önemli bir talep artışından kaynaklanıyor.
Ancak küresel toparlanma karışık bir seyir izliyor. Sıralamadaki 119 ekonomiden 71’i 2019’dan bu yana puanlarını artırırken, ortalama endeks puanı pandemi öncesi seviyelerin sadece %0,7 üzerinde.
Sektör küresel sağlık krizinin şokunu atlatmış olsa da, artan makroekonomik, jeopolitik ve çevresel risklerden sürdürülebilirlik uygulamalarının daha fazla incelenmesine ve büyük veri ve yapay zeka gibi yeni dijital teknolojilerin etkisine kadar diğer dış zorluklarla başa çıkmaya devam ediyor. Buna ek olarak, işgücü sıkıntısı devam ediyor ve hava yolu kapasitesi, sermaye yatırımı, verimlilik ve diğer sektör arz faktörleri talep artışına ayak uyduramıyor. Küresel enflasyonla daha da kötüleşen bu dengesizlik, fiyatları ve hizmet sorunlarını artırıyor.
TTDI 2024’te öne çıkanlar
2024 endeksinde ilk 30’da yer alan ülkelerden 26’sı yüksek gelirli ekonomiler, 19’u Avrupa, yedisi Asya-Pasifik, üçü Amerika ve biri de (Birleşik Arap Emirlikleri) Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde (MENA) yer alıyor. 2024 baskısındaki ilk 10 ülke ABD, İspanya, Japonya, Fransa, Avustralya, Almanya, Birleşik Krallık, Çin, İtalya ve İsviçre olarak öne çıkıyor.
Sonuçlar, yüksek gelirli ekonomilerin genel olarak seyahat ve turizm gelişimi için daha elverişli koşullara sahip olmaya devam ettiğini vurguluyor. Bu sonuçlara elverişli iş ortamları, dinamik işgücü piyasaları, açık seyahat politikaları, güçlü ulaşım ve turizm altyapısı ve iyi gelişmiş doğal, kültürel ve eğlence dışı cazibe merkezleri yardımcı oluyor.
Bununla birlikte, son yıllarda en büyük gelişmelerden bazıları gelişmekte olan ülkelerde görüldü. Üst-orta gelirli ekonomiler arasında Çin ilk 10’daki yerini sağlamlaştırırken, Endonezya, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan önemli seyahat ve turizm destinasyonları da sıralamanın en üst çeyreğinde Çin’e katıldı. Daha genel olarak, düşük ve üst-orta gelirli ekonomiler 2019’dan bu yana puanlarını iyileştiren ülkelerin %70’inden fazlasını oluştururken, MENA ve Sahra-altı Afrika en çok iyileşme gösteren bölgeler arasında yer alıyor. Suudi Arabistan ve BAE, 2019 ve 2024 yılları arasında en çok gelişme gösteren ilk 10 ekonomi arasında yer alan tek yüksek gelirli ekonomiler olarak öne çıkıyor.