Turizm sektöründe sezon iyi geçmesine ve fiyatlardaki artışa rağmen düşük kurlar nedeniyle karlılıkta ciddi bir gerileme yaşanıyor. Süral Otelcilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Hakan Süral, geçen seneye göre fiyatlarını euro bazında yüzde 30 artırmalarına karşın, brüt karlılık oranlarının bu sene yüzde 18’lere kadar gerilediğini söyledi. Yurtdışındaki acentaların da Türkiye’deki maliyet artışlarından rahatsız olduğunu ve Türkiye’yi artık cazip pazar olarak göstermediklerini belirten Süral, Mısır’ın Türkiye’nin karşısına rakip pazar olarak çıkarıldığına dikkat çekti.
Eren GÜLER / Antalya
Türkiye turizmde bir yandan yeni rekorlar kırıyor ancak bu rekorlar otellerin karlılığına yansımıyor ve sektörde ciddi bir sürdürülebilirlik endişesinin oluşmasına neden oluyor. Manavgat’ın Çolaklı ilçesinde 4 büyük otelle faaliyet gösteren ve bölgenin ilk otelcilerinden olan Süral Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Hakan Süral, hem grubun faaliyetlerini hem de sektördeki son durumu anlattı.
OTELCİLİK 1987 YILINDA BAŞLADI
Süral Ailesi olarak çok uzun yıllardır bölgede yerleşik bir aile olduklarını ve ilk otellerini babası Süleyman Süral’ın 1987 yılında açtığını söyleyen Süral, zamanında bölgenin en büyük otelini kendilerinin yaptıklarını ve ellerindeki arazileri kullanarak turizm sektörüne adım attıklarını kaydetti. 2005 yılına kadar Çolaklı bölgesinde toplam 4 tane 5 yıldızlı otel inşa ettiklerini ve şu anda toplam oda sayısının 1400 olduğunu ifade eden Süral, 2005’ten bu yana yenilemeler haricinde yeni bir otel yatırımına gitmediklerini kaydetti. Tekrar eden müşteri sayılarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Süral, yaklaşık 40 yıldır sürekli gelen müşterileri olduğunu ve bunun en büyük avantajları olduğunu iletti.
Mehmet Süral ve Murat Süral
ODA FİYATLARI YÜZDE 30 ARTTI AMA KARLILIK DÜŞÜYOR
Turizm sezonu iyi gitmesine karşın son yıllarda yapılan otel yatırımlarının geri dönüş süresinin 3-4 yıldan 12 yıla kadar uzadığını kaydeden Süral, şunları söyledi:
“Bu sene turizm sezonu çok iyi geçti ancak maliyetlerimiz çok yükseliyor. Biz fiyatlarımızı euro bazında yüzde 30 artırmamıza ve doluluk hedeflerimizi tutturmamıza karşın karşın brüt karlılığımız düşük kurlar nedeniyle yüzde 30’lardan yüzde 18’e geriledi. Bu oranlar bizim şimdiye kadar gördüğümüz en düşük karlılık oranı. Ayrıca yükselen maliyetler nedeniyle yurtdışındaki acentalar artık Türkiye’yi cazip olarak görmüyor. Yükselen enflasyon ve maliyetler şu anda en büyük problemimiz. Yabancı acentalar Türkiye’nin karşısına Mısır gibi ülkeleri koymaya başladılar.”
Bu sene Alman ve Rus pazarının çok hareketli olduğunu, ayrıca Bulgaristan’dan da ciddi bir turist akını başladığına işaret eden Süral, “Şu anda Ruslar AB ülkelerine gidemediği için biraz da bize mecbur kalıyorlar. Ancak savaş bitip Avrupa pazarına açılmaya başladıklarında ciddi bir sıkıntı yaşayabiliriz” dedi.
TARIMDA YÖNÜ AVAKADOYA ÇEVİRDİ
Süral Grup Yönetim Kurulu Üyesi Murat Süral da, grubun tarım ve içecek faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Kendi arazileri üzerinde bölgede yaklaşık 3 bin 500 dekarlık bir alanda tarımsal faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Süral, narenciye ile başladıkları bu serüvende artık yatırımların yönünü avakadoya çevirdiklerini belirtti. Avakado üretimini açık alanda yaptıklarını, son dönemde serada da denemeler yaptıklarını anlatan Süral, “Şu anda ağırlıklı olarak buğday, portakal, limon, nar, muz ve avakado üretimi gerçekleştiriyoruz. Son dönemde narenciyedeki işçiliğin maliyeti ve tüketimin düşmesi nedeniyle avakado üretimine yöneldik. Aslında Türkiye’de avakadoyu ilk üretenlerden biriydik. 1980’li yıllarda başladığımızda nasıl yeneceğini bile bilmiyorduk. Son zamanlarda hem ihracat kapısının açılması hem de içeride tüketimin artması ile ürüne olan ilgi giderek yükseliyor. Ayrıca avakado hasadının Türkiye’de ara döneme gelmesi büyük avantaj sağlıyor.” diye konuştu.
Ürettikleri ürünleri zincir marketlere ve bölgedeki tüccarlara verdiklerini kaydeden Süral, yakın zamanda kendi ürünleri başta olmak üzere bölgesel ürünleri de içine ekleyecekleri bir e-ticaret sitesi ile tüm Türkiye’ye satışa geçeceklerini ifade etti.
‘SÜRAL OLARAK BÖLGESEL KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
İçecek üretimine de Süral Su ile 1998 yılında başladıklarını kaydeden Süral, “Bu işin çıkış noktası da ilginç oldu. O dönem otellerde pet şişe su tüketiminin artması ile su fiyatı neredeyse asitli içecekler ile aynı seviyeye gelmişti. Biz de o dönemde burada tek bir kaynağı kullanarak su üretmeye başladık. Şu anda saatte 60 bin şişe kapasiteli fabrikamızla faaliyetlerimiz devam ediyoruz.” dedi.
Otele gelen müşterilerinin tavsiyesi ile bu suyu kullanarak 2 binli yılların başında Almanya’dan gerekli makinaları alıp bira üretimine de başladıklarını anlatan Süral, “Biz bölgesel bir firmayız ve bundan sonra da kendi bölgemize fayda sağlamayı devam etmeyi düşünüyoruz. Bildiğimiz işleri yapmayı ve bölgesel kalmayı sürdüreceğiz. Şu anda gruptaki toplam istihdam sezona bağlı olarak 1500 kişiye kadar yükseliyor.” diye konuştu.